DruštvoPolitikaVesti

Hasanović (SDP): Smiriti tenzije, insistiraćemo da se vinovnici nađu na optuženičkoj klupi

Predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP), Nihad Hasanović, izjavio je da se moraju uložiti dodatni napori da bi se smanjile tenzije u Sandžaku poslije incidenta koji se dogodio u Priboju.

“Svakako ćemo insistirati da odgovorni za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje sednu na optuženičku klupu i dobiju primjerenu kaznu. Tužilaštvo je sada na potezu, koje bi moralo reagovati po službenoj dužnosti. Ako se preko ovoga pređe, onda je pitanje dana kada će se nešto slično ponoviti”, rekao je Hasanović.

On je istakao važnost reagovanja predsjednika Vučića jer se time vraća povjerenje Bošnjaka u državu u kojoj žive, ali je dodao da bi od neprocjenjive važnosti bilo da se oglasi i MUP tim povodom i nedvosmisleno osudi ponašanje svojih pripadnika i preduzme odgovarajuće disciplinske mjere.

“Pojedini mediji u regionu smatraju da ovo nije nikakav izolovani incident, a kao argument koriste činjenicu da je Vučić odlikovao osuđenog ratnog zločinca Vinka Pandurevića. Predsjednik SDP, Nihad Hasanovic kaže da Vučić nije odlikovao Pandurevića, već je to učinilo Ministarstvo odbrane, što je potpuno neprihvatljivo.

“Ovo vrijeđa žrtve i njihove porodice, a nanosi ogromnu štetu Srbiji na međunarodnom planu. Vučić je od ukupne vlasti u Srbiji naš glavni partner, sa kojim godinama sarađujemo, a posebno je bila uspješna njegova posljednja posjeta Sandžaku. Nikada se više nije ulagalo i investiralo u naš region nego što je to slučaj sada. Nažalost, ovakvi incidenti bacili su u drugi plan investicije u infrastrukturu od preko dvije milijarde eura”, zaključio je Hasanović.

 

Pogledajte video incidenta u Priboju koji je uznemirio javnost.

Podeli