DruštvoVesti

Mešihat IZS: I dalje vjerujemo da je ponašanje policajaca incident, a ne redovna pojava

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (Rijaset IZS) najoštrije osuđuje ratnohuškački i fašistički ispad upošljenika MUP Republike Srbije iz Priboja kojima se veličaju genocid i zločini počinjeni nad Bošnjacima muslimanima i poziva na nove genocide.

“Bošnjaci Sandžaka, koji su većinom islamske vjere, su narod koji je preživeo genocid u BiH, a koji su u Sandžaku prošli kroz neviđeni državni teror, a naročito u sjevernim dijelovima Sandžaka odnosno dolini rijeke Lim. Podsjećamo da su se svirepa ubistva i otmice Bošnjaka-muslimana u Sandžaku desila u Sjeverinu, Štrpcu i Kukuroviću, mjestima u okolini opština Priboj i Prijepolje. Mešihat IZ Sandžaka zahtjeva da državni organi hitno reaguju, da policajci sa spornih snimaka budu udaljeni sa posla i da nadležno tužilaštvo pokrene postupke za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”, navodi se u saopštenju Mešihata IZ Sandžaka.

Mešihat IZ Sandžaka poziva Bošnjake u Priboju da “sačuvaju sabur i prisebnost koji krasi naš narod u Sandžaku te da ne nasjedaju na provokacije zlonamjernih i pokvarenih umova”.

“I dalje vjerujemo da je ponašanje policajaca sa snimka incident, a ne redovna pojava kako čujemo od mnogih Bošnjaka-muslimana koji žive u sjevernim sandžačkim opštinama”, navodi se.

Iz Mešihata IZ Sandžaka pozivaju sve crkve i vjerske organizacije u Sandžaku i Srbiji da osude ovaj gnusni čin, a od državnih organa traže najhitniju reakciju kako bi se smanjile tenzije u vjerski i nacionalno mješovitom Priboju.

Podeli