Počinje ”Nedelja turskog filma”

Dom omladine Beograda i Institut Yunus Emre u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ambasade republike Turske, organizuju ’’Nedelju turskog filma” od 15. do 20. septembra u Velikoj sali DOB-a.

Kako je najavljeno, biće prikazani najznačajniji filmovi iz bogate turske filmske produkcije koja je tokom prethodnih godina izrasla u jednu od najozbiljnijih nacionalnih kinematografija na razmeđi između Istoka i Zapada, predstavljajući najbolje od oba ova pola u svojim filmovima.

Publika će biti u prilici da pogleda širok raspon ostvarenja, od žanrovskih filmova koji su pravi komercijalni bum do arthaus ostvarenja, ovenčanih najznačajnijim festivalskim nagradama.

’’Nedelja turskog filma” počinje 15. septembra, u 21 čas, projekcijom filma “Ljubav voli slučajnosti” sa jednim od najznačajnijih glumaca mlađe generacije Mehmetom Gunsurom i glumicom Belčin Bilgin.

Pre svega u pitanju su bioskopski hitovi poput istorijske drame sa komičnim elementima’Turski sladoled”, akcioni hit “Organizovani lopovski poduhvati 2”, preko autorskih filmova poput “Objave” čiji će se producent Tarik Tufan naći na gala otvaranju. Takođe, tu su filmovi “Suvo Leto”, “Šapni mi ako zaboravim”, “Pšenica”, “Nešto korisno”, do remek-dela jednog od najvećih živih svetskih reditelja Nuri Bilge Džejlana “Stablo divlje kruške”.

Tokom narednih dana projekcije će se održavati u terminima: od 19 i 21 čas, a cena ulaznice iznosi 200 dinara.

Turska ambasada i kulturni centar u Beogradu pri Turskoj ambasadi (Belgrad Yunus Emre Enstitüsü), pored 11 prestižnih naslova ove kinematografije, obezbedili su i gostovanje gostiju iz sveta filma koji će se predstaviti široj publici i nakon projekcija u DOB-u i Institutu Yunus Emre.

Jedna od njih je Hulija Kočjigit, diva turske kinematografije, glavna ženska uloga u filmu „Suvo leto“ koji je premijerno prikazan 1964. godine na Berlinskom filmskom festivalu i tom prilikom nagrađen prestižnom nagradom „Zlatni medved“.

Gost „Nedelje turskog filma“ takođe je i Tarik Tufan, turski pisac i scenarista mlađe generacije. Tufan će se 19. septembra sastati sa studentima Fakulteta Dramskih umetnosti u Beogradu.

Organizatori obaveštavaju da će, ranije najavljeno, gostovanje glumca  Mehmeta Gunsura izostati iz objektivnih razloga.

 

Senada Kalić

Podeli