DruštvoVesti

Sve popularnije lasersko uklanjanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije predstavlja najpopularniji način korekcije vida. Ova metoda, objašnjavaju stručnjaci, oslobađa vas naočara i kontaktnih sočiva za samo par minuta.

Reč je o pouzdanoj metodi koja se u Evropskoj očnoj bolnici u Skoplju, regionalnom otalmološkom centru primenjuje dugi niz godina.

’’Postoje različite metode Egzajmer lasera i upotrebljavamo ih u zavisnosti od stanja pacijenta. Bez obzira na to koji metod primenimo svi daju fantastične rezultate. Za pacijente koji ne žele da nose naočari ili sočiva lasersko skidanje dioptrije je pravo rešenje, i ono što je najvažnije jeste da su sve intervencije uz pomoć egzajmler lasera više nego uspešne’’ objašnjava specijalista oftalmolog dr Džumhur Kara.

On podseća da Evropska očna bolnica u Skoplju primenjuje najnoviji aparat, tako da u tom regionalnom oftalmološkom centru rešavaju probleme sa dioptrijom i kod pacijenata starijih od 40 godina kod kojih nastaju problemi sa dalekovidošću i čije oči se zamaraju čak i pri čitanju.

’’Operacija laserom je izuzetno sigurna metoda i primenjuje se nekih poslednjih 30 godina . Reč je o jednosatvnom zahvatu koji traje  između 15 i 20 minuta. Nakon intervencije pacijent odmah može biti otpušten na kućno lečenje, a po potrebi obavljati kontrole kod nas’’ objašnjava doktor Evropske očne bolnice u Skoplju.

Doktor Kara naglašava da ove intervencije nisu preporučene u dobi ispod 20 godina, ali je, objašnjava, izuzetno važno redovno obavljati preglede.

Na roditelje apeluje da čak i kada njihova deca ne pokazuju nikakve simptome, redovno obavljaju oftalmološke konsultacije. Specijalistički pregled očiju pre polaska u školu, podseća on, obavezan je, nakon čega  je dovoljno obavljati dijagnostiku  jednom godišnje.

Podsećamo, Evropska očna bolnica iz Skoplja ima svoje predstavništvo u Novom Pazaru u kojem pacijenti mogu dobiti sve potrebne informacije.

 

Senada Kalić

 

Podeli