Kultura

Sazlije iz Bosne nastupile u Novom Pazaru

U organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost na Letnjoj sceni u Gradskom parku nastupili su članovi Udruženja sazlija “Sevdah” iz Bosne i Hercegovine. Novopazarska publika uživala je u odabranim sevdalinkama koje izvode dokazani majstori iz Živinca, na tradicionalnom instrumentu, skoro pa nezamjenjivom kada je izvorni sevdah u pitanju.

Osim čuvenih melodija kao što su “Srdo moja” i ” Razbolje se sultan Sulejman”, prisutni u Gradskom parku kod Letnje scene mogli su da čuju i muzičku pratnju za jedno tradicionalno bosansko kolo. Sazlije oduševljene gostoprimstvom i interesovanjem Novopazarca.

”Rijetko gdje doživimo ovakvu toplinu i ovakvu ljubav kao što smo je doživjeli u Sandžaku, konkretno u Pazaru”, kaže predstavnik sazlija, Selmir Šljivić.

Veče sevdaha je samo jedna od aktivnosti Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost. U proteklom periodu Institut organizovao je okrugle stolove i manifestacije koje otkrivaju značaj usmjene bošnjačke književnosti i ulogu čuvenog pjesnika Avda Međedovića, a za naredni period planirana su organizovana predavanja srednjim škola iz oblasti vjere.

“ Mi se bavimo svim onim što smatramo da je bitno za Bošnjake na ovim prostorima”. Želimo ovim da nejgujemo sve bitno iz nauke, kulture i umjetnosti i da omogućimo mladima da otkriju nešto novo ”, rekao je direktor Bošnjačkog instituta, Elijas Rebronja.

Udurženje sazlija “Svedah” iz Živincica okuplja 20 članova, od kojih je 8 nastupilo u Novom Pazaru, orkerstarski ali i solo. Saz je drevni muzički instrument iz grupe tambura porijeklom iz Irana. Na teritoriji Bosne i Hercegovine pojavljuje se u 15. vijeku,dolaskom Osmanlija.

Podeli