Reportaže

3 godine od gnusnog pokušaja puča terorističke organizacije Fetulahči/FETO

Otpor i odlučan stav turskog naroda u svim dijelovima zemlje je u historiji zapisan kao “pobjeda demokratije i veliki ep turskog naroda”

Plan terorista FETO da demoktratiju ostave po strani i izvedu puč, pri čemu je šehidila 251 osoba, a ranjeno ih 2194, kovan je u Ankari.

Preko 8 hiljada članova FETO koji su se infiltrirali u Turske oružane snage i koji su podržavali ovaj čin je uz upotrebu 35 aviona, 37 helikoptera, 74 tenka, 246 oklopnih vozila i skoro 4 hiljade lakog naoružanja su pokušajem puča ostavili veliku fleku na historiji Republike Turske.

Glavna baza ovog pokušaja puča je bila vazdušna baza Akinci smještena u prijestonici u kojoj se tog 15.jula 2016.godine desila „crna noć“.

U tom periodu kada se sve ovo dešavalo, generalni sekretar Predsjedništva Fahri Kasirga, predsjednik Generalštaba Hulusi Akar kao i mnogi drugi komandanti, bili su zarobljeni od strane pučista.

Na nebu prijestolnice su niskim letom ratni avioni bombardovali Veliku narodnu skupštinu Turske, zgradu Predsjedništva, Državnu bezbjednost i TURKSAT.

U različitim dijelovima grada su iz kasarnih izvedeni tenkovi i oklopna vozila na ulice.

Pučisti koji su za cilj u Istanbulu uzeli strateške tačke su prvo oko 22:00 za saobraćaj zatvorili mostove Bosfor i Fatih sultan Mehmet. Na narod koji se okupio na ovim mostovima su otvorili vatru.

Dok je jedna grupa pučista ulazila u zgradu namjesništva Istanbula, druga je htjela zauzeti aerodrom „Ataturk.“

Pučisti koji su zauzeli kontrolne tačke letenja su obustavili sve letove. Niskim letom F16 na aerodromu su ometali sljetanje i polijetanje putničkih aviona.

Dok su se svi trudili da shvate kakavu to akciju preduzima vojska, tadašnji premijer Binali Yildirim je u 23:02 na TV kanalima izjavio da je moguće da je došlo do pokušaja udara. Yildirim: „Oni koji su umiješani u ovaj ileglni čin će biti kažnjeni na najstrožiji način.“

Darbecilerin bulunduğu helikopterler, MİT yerleşkesini tararken Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan TRT’ye giden darbeciler saat 00.13’te canlı yayında zorla darbe bildirisi okuttu.

Dok su helikopteri sa pučistima rešetali mjesto gdje se nalazi Daržavna bezbjednost, pučisti su se u 00:13 uključili u direktan prenos TRT-a i nasilno primorali voditelja da pročita obavijest o puču.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u 00:24 u video javljanju na kanalu CNN Turk rekao: “Ovo je djelo male grupe unutar Turskih oružanih snaga, nažalost ovo je pokušaj puča paralelne strukture.”

Erdogan je pozvao narod da izađe na ulice protiv pučista i ovaj poziv je bio prihvaćen, u glavnom gradu Ankari, u Istanbulu kao i u svim gradovima širom Turske, građani su izašli na trgove, po cijeni svojih života krenuli goloruki na tenkove, stali pred cijevi oružja i uspijeli da uguše ovaj gnusni pokušaj puča.

Do sljedećeg dana u podne je narod hrabro davao otpor. Vojnici koji su shvatili da će ovaj pokušaj završiti neuspješno su se u jutarnjim časovima, izlazeći iz Generalštaba, počeli predavati policiji. Malo potom su i specijalne jedinice policije počele ulaziti u Generalštab.

Narednog dana je premijer Yildirim u 12:57 u svom govoru u sjedištu premijera u Čankaji zvanično objavio da je ugušen pokušaj puča.

Otpor i odlučan stav turskog naroda u svim dijelovima zemlje je u historiji zapisan kao “pobjeda demokratije i veliki ep turskog naroda.”

TRT Srpski/ Galib Gicić

Podeli