Društvo

Bolesti zavisnosti veliki problem omladine

U okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“, Učenički parlament OŠ “Bratsvo” organizovao je tribinu za učenike od petog do osmog razreda o temi bolestii zavisnosti.  Cilj je da učenici ovog uzrasta dobiju prave informacije o štetnosti konzumiranja kako cigareta tako i opojnih droga.

U vremenu kada bolesti zavisnosti vrebaju na svakom koraku veoma je bitno na vreme uputiti decu kako da na pravi način odgovore na pritiske vršnjaka i sredine. Upravo i tribina koju je organizovao Učenički parlament OŠ “Bratstvo” imala je za cilj da pokaže koliko je opasno koristiti razne vrste opojnih sredstava. Specijalista preventivne socijalne medicine Fuad Ugljanin iz ZZJZ pokušao je da na brojnim primerima pokaže koliko su bolesti zavisnosti rasprostranjene.

„Cilj današnje radionice bio je da se deca upoznaju sa opasnostima i izazovima za njihov uzrasni period, a tiče se bolesti zavisnosti. Svedoci smo da ova bolest uzima maha, a isto tako znamo da je jako važno u ovom periodu da oni iz prve ruke dobiju prave i tačne informacije o tome kako se to inače počinje, eksperimentiše sa raznim supstancama i koji je put da se od radoznalosti i probe uđe u ozbiljan problem“, istakao je Ugljanin.

Učenici ove škole bili su veoma zaiteresovani za ovo predavanje, što govori i broj onih koji su prisustvovali. Ono što im je najviše privuklo pažnju je zapravo koliko je zavisnost opasna kao i kako ona utiče na njih.

“Na ovom predavanju saznali smo koliko je zavisnost kako od pušenja tako i od opojnih droga rasprostranjena i koliko je ona opasna po naš život”, kazala je učenica Ena Halilović.

“Ono što je mene najviše zainteresovalo je to koliko je pušenje nargile u stvari opasno. I da je to zapravo jedna vrsta droge”, rekao je učenik Omer Mihović.

Stavovi, verovanja i uverenja kao i sistem vrednosti koji se formiraju danas kod dece uzrasta već od 11-e godine veoma su bitni, istakao je Ugljanin. On  je naglasio da je glavni cilj ovakvih tribina da se već u tom uzrastu pokaže kako deca treba da se odbrane od svih izazova.

A. Ademović

 

 

Podeli