Društvo

Reis Nasufović: “Islam je ugrožen od radikalnog ateizma”

“Islam je kao vjera mira ugrožen od radikalnog ateizma ili ekstremnog ateizma koji ima svoj datum početka, a to je 11. septembar kada su srušene “kule bliznakinje” u Njujorku. Tog trenutka u svijetu je počeo da postoji radikalni ili ekstremni ateizam kao udar na sve monoteističke religije, a ne samo na islam i muslimane”. Ovo je, nakon sastanka sa reisu-l-ulemom Islamske vjerske zajednice Makedonije Sulejmanom ef. Redžepijem, izjavio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZ Srbije) Sead ef. Nasufović.

Nasufović je u ponedjeljak sa svojim saradnicima boravio u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Rijasetu Islamske vjerske zajednice Makedonije u Skoplju. On se tokom uzvratne posjete toj vjerskoj zajednici sastao sa najvišim predstavnicima Rijaseta Makedonije reisu-l-ulemom Sulejmanom ef. Redžepijem, muftijama, dekanom i profesorima Fakulteta islamskih nauka u Skoplju, direktorom, profesorima i učenicima skopske medrese “Isa beg” kojima se obratio prigodnim predavanjem.

Nakon srdačnog prijema i sastanka u sjedištu Rijaseta Makedonije, poglavari dveju islamskih zajednica istakli su da je potrebna čvršća saradnja te dvije krovne institucije muslimana Srbije i Makedonije na svim poljima.

Obraćajući se medijima reisu-l-ulema Rijaseta IZ Srbije Sead ef. Nasufović, rekao je između ostalog da, islamske zajednice Srbije i Makedonije dijele iste vrijednosti i radosti islama, te da problemi koji ih opterećuju su oni s kojima se susreću muslimani i na Istoku i na Zapadu.

“Naše iste vrijednosti su naša viševjekovna tradicija koju njegujemo kao evropski muslimani, a ono što smo danas naučili od reisu-l-uleme, efendije Redžepija jeste da je Rijaset IZ Makedonije primjer pravog modela kako bi trebalo da se organizuju i djeluju sve islamske zajednice na Balkanu, pa biću slobodan reći i u Evropi”, rekao je Nasufović.

Na pitanja novinara o problemu tzv. “radikalnog islama” reis Nasufović izjavio je da ne postoji niti radikalni niti ekstremni islam i da su muslimani s prostora Balkana suočeni s raznim iskušenjima i problemima koji su, kako je kazao, međunarodnog karaktera.

“Islam je kao vjera mira ugrožen od radikalnog ateizma ili ekstremnog ateizma koji ima svoj datum početka, a to je 11. septembar kad su srušene “kule bliznakinje” u Njujorku. Tog trenutka u svijetu je počeo da postoji radikalni ili ekstremni ateizam kao udar na sve monoteističke religije, a ne samo na islam i muslimane”, izjavio je reis Nasufović.

Reis Sulejman ef. Redžepi boravio je početkom ove godine u prvoj zvaničnoj posjeti Rijasetu Islamske zajednice Srbije sa visokim zvaničnicima Islamske vjerske zajednice Makedonije.

Ova uzvratna posjeta našoj Islamskoj zajednici predstavlja nam zadovoljstvo jer iz svakog našeg susreta naučimo nešto novo, rekao je između ostalog poglavar Islamske zajednice Makedonije Sulejman ef. Redžepi.

“U borbi protiv svakog zla moramo se boriti požrtvovano i zajedničkim radom, te saradnjom sa svim organima. Islamska zajednica koju predstavlja reis Nasufović je tradicionalna islamska zajednica muslimana Srbije i ima našu punu podršku u svom daljem radu”, rekao je Redžepi.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Nasufović nedavno je boravio i u Republici Turskoj i tom prilikom se sastao sa poglavarom Islamske zajednice Republike Turske, odnosno predsjednikom upravnih poslova vjerske zajednice Turske prof. dr Ali Erbašom i istanbulskim muftijom prof. dr Hasanom Kamilom Yilmazom.

Kako je reis Erbaš tada naglasio Islamska zajednica Republike Turske spremna je da da svoj maksimalni doprinos ka podizanju saradnje između dveju vjerskih zajednica na viši nivo. Reis Erbaš zahvalio je tada reisu Nasufoviću na posjeti i izrazio želju da u što skorije vrijeme posjeti Islamsku zajednicu Srbije.

A. Ni.

 

Podeli