Društvo

Počeo obilazak seoskih škola

Kako bi sve škole na teritoriji Novog Pazara spremno dočekale septembar i novu školsku godinu, predstavnici Gradske uprave krenuli su u obilazak seoskih škola i svih izdvojenih odeljenja na terenu. Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Ulfeta Demčović i angažovani arhitektonski stručnjak iz gradskog Zavoda za urbanizam obišli su danas Osnovnu školu ”Dositej Obradović” u Osaonici i svih šest njenih izdvojenih odeljenja.

Namera Uprave grada je da se, pre početka nove školske godine, tokom letnjeg raspusta u svim seoskim školama, u kojima preko 2000 đaka pohađa nastavu, reše svi urgentni problemi. Identifikacija stanja na terenu počela je današnjim obilaskom OŠ ”Dositej Obradović” u Osaonici.

”Cilj posete je poboljšanje materijalno tehničkih uslova u seoskim školama”, kaže članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Ulfeta Demčović.

Školska zgrada matične OŠ u Osaonici izgrađena je davne 1959.godine. Ova škola, prema rečima direktora Omera Šahovića, zajedno sa izdvojenim odeljenjima ima 223 učenika razvrstanih u 22 odeljenja u školskim objektima u Belim Vodama, Muhovu, Svilanovu, Krću, Buču i Vučiniću.

U matičnoj školi u Osaonici očekuje se donacija za rekonstrukciju cokle. Sličan primer zatekli smo i u izdvojenom odeljenju u Muhovu, gde su bivši učenici Samir i Alija Zeković za svoju prvu školu obezbedili vrednu donaciju u vrednosti od oko 8 hiljada evra. Direktor je tim povodom uručio zahvalnicu jednom od donatora Samiru Zekoviću. A ono što i dalje nedostaje rekonstruisanoj školi u Muhovu je mokri čvor. Predstavnici Uprave grada obišli su i izdvojeno odeljenje u Svilanovu gde se nastava izvodi u solidnim uslovima, kao i u školi u Belim Vodama, koja je novije gradnje, i gde je neophodna samo delimična krovna rekosntrukcija. Mokri čvor nedostaje i školi u selu Buče, dok za kompletnu rekostrukciju školskog objekata u selu Krće, postoji idejno rešenje.

Kada je u pitanju brojnost đaka na seoskom području, barem kada je u pitanju škola u Osaonici sa šest izdvojenih odeljenja, stanje je u odnosu na prošlu godinu, skoro pa nepromenjeno. Radi identifikacije najurgentnijih problema, predstavnici Gradske uprave će, kako najavljuju, i narednih dana obilaziti seoske škole i sva njihova izdvojena odeljenja.

S.Lj.

Podeli