Društvo

Podela žice za maline za 56 poljoprivrednika

56 poljoprivrednika iz raznih poljoprivrednih udruženja dobilo je po 1200 m pocinkovane žice za podizanje malina. Sredstva za kupovinu žice obezbedio je Grad Novi Pazar preko Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja.

Uz pomoć Grada Novog Pazara 2015 godine Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja dobila je od Turske razvojne agencije TIKA 90 hiljada sadnica maline vilamet. To je podeljeno na 56 poljoprivrednih gazdinstava. Posle sadnje  poraslo je interesovanje kod poljoprivrednika za obrađivanje ove voćke na našem području, istakao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

„Nama je bilo potrebno znanje i nauka, tako da smo iskoristili poljoprivrednu i stručnu savetodavnu službu koja je održala sva predavanja, kako teorijska tako i praktična. Od pripreme zemljišta, sadnje, gajenja i berbe, i na kraju same prodaje od koje smo strahovali da li ćemo uspeti da je prodamo, ali zahvaljujući dobroj organizaciji unije saradnika i hladnjača, svako ubrano zrno maline se odmah prodaje“, dodaje Sajtarić.

On ističe da je od pet milona dinara, koje su dobili od Garada Novog Pazara, planirano da se pomogne poljoprivrednicima na više načina. Prvo što su kupili jesu pocinkovane žice po 1200 m za podizanje naslona maline, za svakog poljoprivrednika koji je u 2016 i 2017 god posadio maline.

Poljoprivrednici su izrazili zahvalnost na donaciji koja im kao početnicima mnogo znači.

Sajtarić je dodao i da su pčelarima kupili šećer, za koji je potrošeno oko dva milona i dvesta hiljada dinara. Žica za maline  koštala ih je 331.440 dinara. Na redu je plastično crevo po interesovanju. Naredne nedelje treba da dobijemo oko 18,5  hiljada metara žice različitog profila, da bi se dovela voda do imanja poljoprivrednika.

U ime svih poljoprivrednikana Sajtarić se zahvalio za donaciju koju im je Grad donirao. Takođe je istakao i da svi poljoprivrednici koji su zainteresovani da uzmu poljoprivredne kredite, mogu se organizovati i uzeti takav kredit, a kamatu će im plaćati Grad Novi Pazar.

Alma A.

Podeli