Bošnjaci za EU

Berlinski proces je diplomatska inicijativa, pokrenuta 2014. godine kao podrška i podstrek zemljama Zapadnog Balkana za sto bržu integraciju u Evropsku Uniju. Ova nevladina inicijativa ima za cilj da revitalizuje multilateralne veze izmedju Zapadnog Balkana i zemalja EvropskeUnije kao i da poboljša regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana u oblasti infrastrukture i ekonomsko grazvoja.

12. jula u Trstu održan je četvrti samit lidera Zapadnog Balkana koji je organizovan u okviru Berlinskog procesa i koji je završen potpisivanjem ugovora o Transportnoj zajednici.

O značaju i reperkusijama ovog skupa u beogradskom Media centru sučelili su mišljenja novinari Danasa Zoran Panović i Radivoj Cvjetičanin, glavni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić, novinar Nedeljnika Branko Rosić, narodni poslanici Dr Muamer Bačevac, Vesna Markovići Elvira Kovač, Aleksandar Simurdić generalni sekretar Evropskog pokreta i Stefan Surlić politikolog i asistent na FNP-u.

Narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac pohvalio je ovaj proces kao esencijalnu podršku našem regionu i kao najači impuls medju sobnom povezivanju i saradnji.

“Infrastrukturno povezivanje prethodi ekonomskoj saradnji, stoga izgradnja autoputa preko Pešteri kao i autoputaka Sarajevu je neophodan preduslov i jedina razvojna šansa za Sandžak i jugozapadnu Srbiju. Za nas u Sandžaku je i izuzetno bitna brzina realizacije ovih projekata a Berlinskim procesom se ohrabruju zemlje i obezbeđuju sredstva da se što prije izgrade ovi putevi,“ naglašava Bačevac.
Bačevac ističe da su Bošnjaci kao i drugi manjinski narodi jasno opredeljeni za sto brži ulazak Srbije u Evropsku uniju kao i u Evroatlanski vojni savez.

Naredni samit u okviru Berlinskog procesa održaće se u Londonu iduće godine.

Panel u Medija centru organizovan je u saradnji Istraživačko-izdavačkog centra Demostati Fondacije Konrad Adenauer

Podeli