Društvo

Ukidanje reprograma za neplatiše

Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara upozorava sve poreske obveznike, koji ne izmiruju svoje obaveze po rešenjima o odlaganju plaćanja poreskog duga- reprograma, da će raskinuti rešenja i prinudno naplatiti zaostali dug uključujući i kamatu koja im je trebala biti otpisana.

Prva rata za plaćanje poreza na imovinu za 2017. godinu dospeva 15. februara. Prema rečima šefa odseka za naplatu, porez i računovodstvo izveštavanja Enisa Kolića neplaćanje poreza o datumu dospeća predstavlja poreski prekršaj za koji su propisane novčane kazne u visini od najmanje 5000 dinara za fizička lica, 40.000 dinara za preduzetnike i 100.000 dinara za pravna lica.

“Mi trenutno šaljemo obaveštenja poreskim obveznicima koji nisu izmirili svoje rate iz reprograma, i u slučaju da ne izmire te rate koje su dobili u rešenju biće izbačeni iz istog. Njihova obaveza biće prinudno izvršena a neće im biti otpisana kamata za koju su zaključili reprogram”, istakao je Kolić.

Svi poreski obveznici koji imaju neizmirene obaveze prema poreskoj upravi još uvek mogu doći da zaključe rešenja za reprogram otpisivanja 50% kamate.

“U samim rešenjima u reprogramu piše vreme dospeća svake mesečne rate glavnog duga iz reprograma, a koji se odnosi na uslovni otpis kamate od 100%, koji su poreski obveznici dužni da plate. A za one koji su ušli u uslovnom otpisu kamate od 50% postoji mesečni iznos glavnog duga i 50% kamate prema mesečnom iznosu glavnog duga”, dodao je Kolić.

Iz Poreske uprave apeluju na sve građane da podnesu poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti koje poseduju a nisu prijavili, kako protiv istih ne bi bile podnete prekršajne prijave. Jer su kako ističu propisane visoke novčane kazne, i to, za fizička lica od 5000 do 150.000 dinara, za preduzetnike 100.000 dinara a za pravna lica 500.000 dinara.

A. Ademović

Podeli