Društvo

Prolećni umor pre vremena

Promenjivi klimatski uslovi, koji su nam, nakon ledenog januara doneli prolećne temperature u februaru, negativno su se odrazili na naše zdravlje. U Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva lekari ovih dana pregledaju u jednoj smeni i po 50 pacijenata.

Da nagle temperaturne promene utiču, ne samo na hronične bolesnike, već i na potpuno zdrave ljude, potvrđuje i sve veći broj pacijenata, koji se ovih dana javljaju svojim izabranim lekarima. Malaksalost, vrtoglavica, pospanost, bolovi u mišićima i zglobovima su najučestalije zdravstvene tegobe, koje, kako kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odrslog stanovništva, doktorka Nataša Mijailović, ukazuju i na prevremeni prolećni umor.

”Imali smo jako puno pacijenata, mnogo više nego kad je bilo hladno vreme. Javljaju se hronični bolesnici, a nije zanemarljiv ni broj onih koji su predhodnih dana bili hospitalizovani i sada primaju izmenjenu terapiju, što dodatno oduzima vreme”, kaže doktorka Mijailović.

Promenjivi klimatski uslovi i sve učestalije respiratorne infekcije nagoveštavaju da će i narednih dana biti posla za lekare.

S obzirom da nas očekuje novo zahlađenje, doktorka Mijailović preporučuje svima da iskoriste prednosti prolećnih temperatura za što češće šetnje na otvorenom, čime se, pored zdrave ishrane sa dosta voća povrća i tečnosti, dodatno jača imunitet, a to je ono što nam je svima potrebno.

S. Lj.

Podeli