SvetVesti

BS: Bošnjaci Crne Gore u strahu kao devedesetih

Zbog poslednjih negativnih dešavanja, Bošnjaci Crne Gore i dalje žive u strahu. Kenana Strujić Harbić iz Bošnjačke stranke ove dane upoređuje sa onim iz perioda devedesetih, kada su se u Pljevljima budili u iščekivanju koji će događaj ili grafit presuditi da li da ostanu u svojim domovima ili da odu iz zemlje, koja je jedina njihova domovina. ”Mi smo zajedno sa ostalim manjinama gradili ovu državu. Drugu nemamo i ne želimo. Želimo da ostanemo u svojim domovima, ali da budemo sigurni”, poručuje Kenana Strujić Harbić.

”Negativna dešavanja posle 30. avgusta vidio je cijeli svijet, ne samo zemlje iz regiona i građani Crne Gore. Sa različitih adresa i zemalja regiona dobili smo ”vjetar” u leđa da se ništa ne smije i ne treba da desi kada su u pitanju manjine, konkretno mislim i na Pljevlja”, kaže Kenana Strujić Harbić iz Bošnjačke stranke. Podseća da su Pljevlja pre poslednjih dešavanja bila poznata da baštine različitosti i ističe da želi da veruje da su ovo samo ispadi pojedinaca, a ne nikako nekih organizacija ili političkih partija, i očekuje da će nadležni organi otkriti i procesuirati počinioce.

”Ono što je Bošnjačka stranka u predhodnom četrnaestogodišnjem periodu uspela jeste da se u Ustavu piše ime Bošnjak, da imamo pravo na naš izvorni bosanski jezik, pravo na odvojenost kuhinja u zatvorima, domovima, vrtićima. Sve su to stepenice koje smo uspijeli preći zajedno sa istomišljenicima koji vole ovu državu”, kaže Strujić Harbić.

S.Lj.

 

Podeli