DruštvoKultura

45. saziv likovne kolonije “Sopoćanska viđenja”

45. saziv likovne kolonije” Sopoćanska viđenja” počeo je 1. septembra i trajaće do 06.2020. godine. Ove godine ona traje mnogo manje pa je manje i umetnika koji učetvuju. Izložba radova će biti realizovana u toku 2021. godine.

Jedan od osnivača likovne kolonije “Sopoćanska viđenja” ali i učesnik kolonije Muharem Radetinac RAF istakao je da je ona smišljena kako bi se likovni umetnici upoznavali i razmenjivali svoja iskustva.

“Ja sam možda jedini mohikanac koji je ostao na starim pozicijama. Impresionizam je moje najveće kretanje. Naslikao sam ćoše amiraginog hana i sada slikam terasu kompletnu od Motela Sopoćani”, kazao je Raf.

“Kada sam na kolonijama obično slikam pejzaž. To je vrlo praktično, u prirodi si, na vazduhu, i onda je to neko pravilo, a onda se pojave likovni problemi koji se rešavaju u hodu”, rekla je profesor ameritus Anđelka Bojović iz Beograda.

“Na ovoj likonvnoj koloniji sam prvi put i veoma mi je drago što sam ovde ne samo zbog lepote prirode već što su moji preci po ocu i majci sa ovih krajeva”, objasnio je akademski umetnik iz Kragujevca Nenad Ristović.

“Drugi put sam na kolonij. Malo sam više vezan jer sam držao predavanja ovde ali sam radio i mozaik u Domu kulture”, rekao je profesor primenjenih umetnosti Miroslav Lazović.

Istoričarka umetnosti Olivera Vukotić istakla je da je kolonija ” Sopoćanska viđenja”  jedna od najznačajnijih i da joj je zadovoljstvo što je po četvrti put odabrana kao selekorka.

“Ja sam imala priliku da vidim fundus koji je za ovih 45 godina stečen u koloniji. Procenjivala sam te radove. Fundus broji blizi 1000 radova. Moram da priznam da je to tako neprocenjivo bogastvo koje ne samo Multimedijalni centar već i Novi Pazar poseduju.  I kada pogledate te radove koji su nastali krajem sedamdesetih, osamdesetih ili danas, to su najznačajnija imena jugoslovenske umetnosti”, objasnila je Vukotić.

“Imamo 9 slikara, grafičara, iz različitih gradova u našoj zemlji. Neki su iz Beograda, Karagujevca, Kraljeva a tu su i 4 umetnika iz našeg grada. U ovom prelepom ambijentu kao i svake godine oni se fino druže, slikaju. Tu su do nedelje i izložba koja ostane biće izložena u Galeriji u 2021. godini”, rekla je urednica likovnog programa Amra Hodžić Jejna.

Umetnici koji učetvuju na koloniji su:

Miroslav Lazović, slikar (Beograd)

Jelena Šalinić-Terzić, slikar (Kraljevo)

Anđelka Bojović, slikar (Beograd)

Slobodan Kajtez, slikar (Beograd)

Nenad Ristović, slikar (Kragujevac)

Muharem Radetinac Raff, slikar (Novi Pazar)

Emina Ganić, vajar (Novi Pazar)

Faris Redžepagić, grafičar (Novi Pazar)

Esma Alomerović, slikar (Novi Pazar)

Likovna kolonija će trajati do 06.  septembra, a izložba radova će biti realizovana u toku 2021. godine naglasila je Jejna. Koloniju finansira Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Podeli