DruštvoKultura

Javnost osudila rušenje Arap džamije

Javnost u Novom Pazaru, brojni portali, veliki broj građana Novog Pazara, a pogotovo arhitekte i istoričari osuđuju rušenje Arap džamije koje je intenzivirano ovih dana. Ovaj važan kulturno-historijski spomenik skoro da je u potpunosti srušen, a intelektualci se slažu da eventualno novi zidovi neće moći da zamijene vrijednost ovog spomenika materijalne kulture iz 16. vijeka.

Intenzivno rušenje zidova Arap džamije potreslo građane Novog Pazara. Brojni portali, intelektualci, oni koji brinu o kulturnom nasleđu kažu da je gubitak nenadoknadiv, da taj objekat svjedoči o authtonosti naroda i njegovoj prošlosti na evropskom tlu.  Predsjednik društva historičara Sandžaka, Esad Rahić, kaže da zbog ovog događaja zastave trebaju biti na pola koplja, jer je ovim činom napadnut identitet Bošnjaka i Novopazaraca.

” Ovo je za mene dan žalosti, koji je ujedno žalost za sve ljude bez obzira na vjeru i naciju. Porušena džamija  je simbol našeg opstanka pet stoljeća na ovim prostorima. Zar ima veće tuge zar ima veće tragedije za ovaj narod. Nažalost, ovaj narod niko nije pitao da li će to učiniti. Niko se nije pozvao na Vakufnamu Hasana Čelebije koja izričito tvrdi da vakufski objekti trebaju biti obnavljani, a ne rušeni da bi na njihovim temeljima novi objekti bili građeni ” , rekao je Rahić.

” Ovdje je prije svega trebalo izvršiti restauratorsko-konzervatorske radove, kojim se nikako ne smije narušti ambijentalna vrijednost niti fasade, niti konstrukcije, niti sama stolarija unutrašnja i spoljašnja. Ovdje je prije svega toga trebalo izvršiti jednu uporednu analizu sa priješnjim stanjem i naći dokumente u arhivu i tek da se na osnovu toga napravi jedna projektno tehnička dokumentacija na osnovu koje su se trebali dobiti uslovi za dalji rad “, rekao je član komisije za spomenike kulture Grada Novog Pazara, Emir Ašćerić.

Sličnu sudbinu doživjele su džamije u Smederevu, Užicu, Valjevu gdje sada skoro da nema dokaza da su muslimani živjeli na tom prostoru. Intelektualci se slažu da je važno da se i u Novom Pazaru sačuvaju spomenici koji svjedoče o postojanju i životu muslimana. “Izgradnjom novih objekata gubi se autentičnost”, saglasni su predstavnici različitih institucija za očuvanje kulture. Brojne arhitekte iz Novog Pazara kažu da je Arap džamija svojim jedinstvenim i posebnim izgledom bila dio cjeline kulturno-historijskih spomenika i da je rušenje itekako narušilo identitet i prepoznatljivost grada. Glavni urbanista, Elvir Hamidović, kaže da postoji stroga zabrana rušenja ovog objekta.

” Ovi radovi se izvode neovlašćeno. Ne postoji nikakva projektno-tehnička dokumentacija, nikakva građevinska dozvola. To nam je isto potvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture. Grad Novi Pazar je tražio uslove za izradu projekta koje smo proslijedili Mešihatu Islamske zajednice ali i pored toga svi se radovi izvode neovlašćeno bez ikakve proketno-tehničke dokumentacije i ovo što se radi zaista predstavlja jedan veliki grijeh prema ovom narodu prema nama starosedeocima, jer jednostavno ovo treba da ostavimo našoj djeci “, rekao je Hamidović.

Iza rušenja stoji IZ u Srbiji, a sličnu sudbinu doživjela su  groblja, džamije i spomenici kulture u Novom Pazaru.  Iako je novopazarska medresa jedna od najstarijih na Balkanu, neko bi to mogao negirati, s obzirom da je nova sa drugačijim gabaritima i izgledom napravljena 97. godine,  zaključuje autor teksta na portalu Sandžak haber. Vrijednost spomenika u araspkim i turskim zemljama svodi se na kulturnu baštinu, dok je na  Balkanu ona dokaz autohtonosti i vijekovnog postojanja muslima u Evropi.

Podeli