DruštvoVesti

 Promovisana monografija akademskog slikara Muriza Čokovića

Monografija novopazarskog akademskog slikara Muriza Čokovića čiji je izdavač Galerija Multimedijalnog centa te Kulturni centar Novi Pazar, promovisna je u petak kada je i otvorena njegova retrospektivna izložba. Na promociji su govorili književnik Sinan Gudžević, akademski slikar i grafičar Mehmed Slezović, istoričarka umetnosti i muzejski savetnik  Svetlana Čeković  i istoričarka umetnosti  i viši kustos Olivera Vukotić.

“Želim da zahvalim novopazarskom Kulturnom centru odakle je i potekla inicijativa da se uradi moja monografija, kao i lokalnoj samoupravi i  Republici Srbiji koji su uvek podržavali Novi Pazar kada su u pitanju organizacije svih kulturna dešavanja, a posebno likovni život u Novomm Pazaru”, trekao je akademski slikar Muriz Čoković.

Jedan od autora Monografije Muriza Čokovića bila je i istoričarka umetnosti  i viši kustos Olivera Vukotić koja je istakla da se pisajući ovu monografiju vodila upravo inspiracijom Čokovića.

“Kada čovek gleda njegove slike isto je kao da čita likovni dnevnik te upoznaje njega kao čoveka i kao umetnika”, kazala je Vukotić.

Izložba slika novopazarskog akademskog slikara Muriza Čokovića biće otvorena narednih dvadesetak dana, a slike su izložene u Galeriji Multimedijalnog centra, Foajeu Kulturnog centra i u Muueju “Ras”.

Biljana Veljović

Podeli