SvetVesti

UN: Zbog smrtonosne suše u Somaliji raseljeno još oko 2.000 ljudi

Više od 2.000 interno raseljenih osoba stiglo je u somalijski glavni grad Mogadišu u posljednja dva dana bježeći od smrtonosne suše koja je pogodila zemlju Afričkog roga, objavila je u srijedu Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA), javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ove kancelarije na Twitteru je objavljeno: “Više od 2.000 novih interno raseljenih osoba stiglo je u Banadir u Somaliji, u posljednja dva dana, ukupno 20.000 u prošlim sedmicama. Ti ljudi su zbog suše izgubili stoku i druga sredstva za život. Očekuje se više kretanja”.

Iz OCHA-e navode da su raseljenim osobama hitno potrebni voda i hrana kao i skloništa i toaleti.

U razgovoru za Anadolu Agency, Hirey Ahmed Roble, generalni sekretar regionalne administracije Banadir, u kojoj se nalazi Mogadišu, rekao je da je trenutna humanitarna kriza izvan kapaciteta administracije.

Više od 20 miliona dolara namijenjenih za razvoj prebačeno je da bi se zemlja suočila s trenutnom humanitarnom situacijom, a doniran je novac glavnim gradovima provincija kao što su Baidou, Baledwayne i Garowe.

Humanitarne organizacije upozorile su da se Somalija trenutno suočava s jednom od najgorih suša u posljednjih nekoliko decenija.

Somalijska vlada proglasila je “vanredno humanitarno stanje”, pozivajući međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore za pomoć.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv AA

 

Podeli