PolitikaRegionVesti

Sjeverna Makedonija: Pendarovski imenovao Kovačevskog mandatarom za sastav nove vlade

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski imenovao je Dimitra Kovačevskog mandatarom za sastav nove vlade te zemlje.

Svečani čin inauguracije mandatara održan je u skopskoj Villi Vodno, a Pendarovski je kazao da u skladu s ustavnim ovlaštenjima mandat dodjeljuje Kovačevskom kao predsjedniku SDSM-a čija koalicija ima većinu u Sobranju, odnosno makedonskom parlamentu.

Kovačevski je istakao da mu uloga mandatara predstavlja čast i odgovornost i da novu vladu očekuju ozbiljni izazovi.

On je naglasio da za ovakvo razdoblje vladi trebaju stabilne, odgovorne i hrabre ličnosti, a Ustav mu daje rok od 20 dana da Sobranju na glasanje preda sastav i plan novog kabineta.

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je ostavku 23. novembra i na funkciju lidera SDSM-a i na funkciju premijera te je kazao da tako preuzima odgovornost za loše rezultate njegove političke opcije na oktobarskim lokalnim izborima.

Kabinet odlazećeg premijera Zaeva dužnost obnaša u tehničkom mandatu dok Sobranje ne izglasa povjerenje novoj vladi.

Shodno Ustavu, Kovačevski Sobranju mora u roku od 20 dana predati sastav i plan nove vlade, a potom se Sobranje o tom prijedlogu mora izjasniti u roku od 15 dana.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi izjavio je da očekuje da se parlamentarci o novoj vladi izjašnjavaju sredinom januara naredne godine.

 

Izvor: AA

Foto: Abdula Berisha /AA

 

Podeli