DruštvoVesti

“Reakt”: Prevencija i promocija mentalnog zdravlja

U okviru projekta “Stazama mentalnog zdravlja”, danas je organizovana ulična akcija sa ciljem da se podigne svest građana, pre svega mladih, o značaju mentalnog zdravlja. Ovu akciju podržale su Kancelarija za mlade i nevladine organizacije Muslimansko Humanitarno društvo “Merhamet Sandžak” i NVO Svetionik. Ovaj projekat, koji sprovodi Udruženje Reakt, podržan je od strane Ministarstva Turizma i omladine Republike Srbije.

Još jedna u nizu akcija koje se sprovode u okviru projekta Stazama do mentalnog zdrava okupila je veliki broj mladih koji su imali priliku da iskažu svoje mišljenje o značaju mentalnog zdravlja.

“Cilj ove ulične akcije je da građanima predstavimo organizacije koje se bave temama mentalnog zdravlja u Novom Pazaru. Danas smo tu da sa mladima porazgovaramo o tome koliko oni brinu o svom mentalnom zdravlju  i da ih uputimo na resurse koje imaju a tiču se prevencije mentalnog zdravlja”, kazala je za RTV Novi Pazar Milena Mutavdžić ispred Udruženja “Reakt”.

Partneri na projektu “Stazama do mentalnog zdravlja” su Kancelarija za mlade, MHD “Merhamet Sandžak” i NVO “Svetionik“. Svojim učešćem na ovoj akciji žele da mladima pruže siguran prostor za razgovor o njihovim izazovima i podršku u prevazilaženju istih.

“Mi zajednički radimo dosta toga. Što kroz komisiju za mentalno zdravlje mladih, što kroz projekte koji smo svi mi negde dobili od Ministarstva turizma i omladine ove godine. Zaista projekat “Stazama mentalnog zdravlja”, koji realizuje Reakt, je donelo svežinu u našem gradu. Otvorilo vidike mladim ljudima ka mnogim stvarima, jer pokriva veliki deo javnosti i mi smo radi bili da budemo partneri na ovakvom projektu. Čast mi je da radim sa relevantnim organizacijama koje se bave mladima i njihovom  poboljšanju u našem gradu”, obajsnio je direktro Kancelarije za mlade Tarik Rupić.

“Danas crtamo na dečijim licima , delimo motivacione poruke a tu je i pano gde svako može da iskaže svoje trenutno stanje. Na taj način pokušavamo da na zabavan način pokažemo koliko je mentalno zdravlje bitno”, kazala je Ajla Salihagić iz NVO “Svetionik”.

“MHD “Merhamet Sandžak” pridružio se ovoj akciji u cilju podsticanja mladih da više razmišljaju o svom mentalnom zdravlju a ujedno i promovišemo projekat “Podržimo mlade” koji podrazumeva formiranje i inplementaciju Dnevnog boravka za decu i mlade”, kazao je koordinator za socijalnu inkluziju Jasmin Ganić.

Predstavnici Gradske uprave na čelu sa predsednikom Skupštine Samirom Lekićem obišli su ovu akciju i svojim prisustvom ukazali koliko Grad brine za sve građane a pogotovo mlade.

Projekat „Stazama mentalnog zdravlja“ će kroz sveobuhvatne aktivnosti nastojati da mladima pruži potrebnu podršku, omogućavajući im da se osećaju sigurnije i spremnije da se suoče sa izazovima svakodnevnog života.

Projekat „Stazama mentalnog zdravlja“ sprovodi udruženje Reakt, a finansira Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije.

A.A.

Podeli