DruštvoVesti

Održano edukativno predavanje za trudnice i porodilje

Humanitarno udruženje “Trojka” i Edukativni centar “Mamina priča” organizovale su događaj pod nazivom  “Dan za trudnice” koji se održao sinoć u prostorijama Doma omladine. Više od 100 trudnica, porodilja i zdrastvenih radnika prisustvovalo je ovom događaju. Kako su istakli iz edukativnog centra „Mamina priča“ ujedno je obeležena i Nacionalna nedelja dojenja.

Veliki broj trudnica, porodilja i zdrastvenih radnika imala je priliku da se bolje upozna sa stanjem trudnoće, ali i kako da na najbolji način započnu dojenje. Ovakav vid druženja i edukacije mnogim trudnicama omogućava bolje upoznavanje sa svojim stanjem ali i razmenu iskustva.

„Prvi put sam na ovakvom druženju, jer mi je ovo prva trudnoća i veoma sam srećna što se nešto ovako održava u našem gradu. Što mi trudnice imamo priliku, u trećem trimestru, koji je sve bliže kraju, da nešto poučno čujemo i naučimo. Teme su porođaj i dojenje. Meni kao prvorotki je tema dojennja veoma bitna, jer nemam iskustva i sigurna sam da ću posle ovog predavanja znati kako da se bolje snađem i olakšam i sebi i bebi, ali takođe mi je bitno i da mi porođaj prođe dobro i lako“, kazala je tudnica Dalila Mujezinović.

„Ja sam baš razgovarala sa doktorkom, koja je inače danas predavač, da imam osećaj da ću imati veću tremu na drugom porođu, jer već znam šta me čeka, ali verovatno ima sve svoje prednosti i mane. S obzirom da znamo šta nas čeka prirodno je da imamo veću tremu, ali isto tako smo i iskusnije. Ovakva druženja će pomoći ne samo trudnicama koje nose prvo dete već i za sve ostale kojima je ovo drugi, treći ili svaki sledeći porođaj“, kazala je trudnica sa iskustvom Hana Mušović Alić.

 

Dr Suada Gicić Skenderi govorila je o trudnoći, i pojedinim detaljima u vezi sa trudnoćom i dijagnostikom. Dala je brojne savete kako da se trudnice ponašaju u trudnoći, koliko ozbiljno da je shvate i na koji način da pristupe.

„Trudnoća i porođaj! Razlog i za ozbiljne strahove i za najveću sreću u životu. Cilj mog predavanja je da motivišem sve naše dame i sve naše sugrađanke da rađaju, jer Novopazarke rađaju najlepšu decu, a mi smo tu da im pomognemo da trudnoća prođe bezbedno i da porođaj prođe koliko je moguće bezbolno“ objasnila je Gicić Skenderi.

Pedijatriska sestra i specijalista za dojenje Jelena Perić, koja radi na Univerzitetskoj klinici u Minhenu objasnila je na koji način svaka porodilja na bezbolan način može da doji svoje dete.

„Danas smo tu da pričamo o uspostavljanju laktacije, dojenju bez bola i kako mame da budu sebi u prvoj liniji najveća podrška. Kako da se snađu u postporođajnoj dobi i kako da isključivo doje svoje bebice i da što duže istraju na tom putu“, kazala je za RTV Novi Pazar Perić.

„Mi zapravo imamo školicu koja funkcioniše online. Svakog meseca imamo između 200 i 300 trudnica koje online iz svog doma mogu da prate školicu. Međutim, naša praksa je i da organizujemo i događaje uživo, gde se one druže, upoznaju, stiču neka nova znanja, iskustva, tu je uvek mnoštvo poklona. Do sada smo gostovali u Valjevu, u Novom Sadu i sada je cilj da se širimo po Srbiji. Zapravo, Novi Pazar, koji je grad koji nakon Beograd ima najviše porođaja, zavređuje izuzetno veliku pažnu“, kazala je direktorica Humanitarnog udruženja “Trojka” i Edukativnog centara “Mamina priča” Ivana Lukić.

Ona je istakla da su pre druženja i edukacije trudnica, u saradnji sa prijateljima donirali 100 spavaćica i 10 stolica u porodilištu.

A.A.

Podeli