EkonomijaVesti

Toyota za 500 miliona dolara povećala ulaganje u električne leteće taksije

Investicija se zasniva na gotovo sedam godina saradnje dviju kompanija – Toyote i Joby Aviationa. Toyota će sad posjedovati 22 posto akcija firme u koju ulaže.

Toyota ulaže još 500 miliona dolara u firmu Joby Aviation u partnerstvu s ciljem pokretanja komercijalnog posla te američke avio-taksi kompanije.

Toyotino ulaganje bit će iskorišcteno za podršku certifikaciji i proizvodnji letjelice nalik helikopteru za taksi-usluge, potvrdile su obje kompanije, prenijela je agencija Beta, pozivajući se na AP.

Ukupna investicija Toyote iznosi 894 miliona dolara, čime će posjedovati 22 posto akcija firme u koju ulaže.

Današnja investicija se zasniva na skoro sedam godina saradnje dviju kompanija, rekao je Joe Ben Bevirt, osnivač i izvršni direktor firme Joby Aviation. “Znanje i podrška Toyote bili su ključni za naš uspjeh […] dok ostvarujemo našu zajedničku viziju za budućnost zračnog saobraćaja”.

Masovna proizvodnja

Firma Joby Aviation kaže da je nedavno izgradila svoju treću letjelicu i da je u toku izdavanje četvrtog od pet certifikata.

Prošle godine su dvije kompanije potpisale dugoročni ugovor prema kojem Toyota isporučuje motore i druge komponente novog avio-taksija.

Na internetu je objavljeno da avio-taksi “Joby” komercijalne namjene ima mjesta za četiri putnika i pilota. Može preći do 240 kilometara s jednim punjenjem baterija pri maksimalnoj brzini od 320 kilometara na sat, a maksimalna nosivost je 453 kilograma.

Dizajniran je za vertikalno polijetanje i slijetanje kao helikopter i prelazak na horizontalan let kao avion. Gotovo sasvim nečujan u letu, tokom polijetanja i slijetanja je 100 puta tiši od helikoptera.

“Joby” planira masovnu proizvodnju i pružanje usluge prevoznika na zahtjev klijenata.

 

Izvor: aljazeera

Podeli