DruštvoVesti

Počinje realizacija drugog kruga akcije “Građani se pitaju”

Nakon završenog prvog kruga projekta, odnosno akcije “Građani se pitaju” , Grad Novi Pazar kreće u realizaciju drugog kruga. Juče je raspisan javni poziv na koji se građani sa predlozima mogu javiti  do 21. oktobra 2024. godine. Koordinator akcije Tarik Rupić istakao je da su Grad Novi Pazar i Helvetas za ovu namenu obezbedili 10 ipo miliona dinara.

“Pretodna tri meseca smo radili na završavanju projekata koje su građani nama predložili pretodne godine negde u letnjim mesecima. Mi smo zaista  užurbano radili na mnogim lokacijama. Završili smo nekih deset lokacija koje su građani nama tražili počevši  od izletišta u Borićima, Rekreacionog centra, različitih sportskih terena, dečijih  igrališta i td. Došao je i dan da možemo da kažemo da Novi Pazar kreće u realizaciju drugog kruga akcije “Građani se pitaju”, kazao je za Radio televiziju Novi Pazar koordinator pomenute akcije, Tarik Rupić.

Rupić je kazao da je juče, odnosno 2. oktobra, raspisan javni poziv i trajeće do 21. oktobera.

“Znači, građani imaju jedan dobar period da razmise o tome šta žele da predlože nama kao Gradskoj upravi i kojim problemima žele da se mi zajedno sa njima bavimo. Moram naglasiti da je akcija “Građani se pitaju”  nešto što je zaista novina bila pretodne godine koja se pokazala kao izuzetna stvar. Građani su bili jako kreativni u idejama koje su nam predlagali i ne sunjam da će i ove godine biti tako”, kazao je Rupić.

Kako je pojasnio Rupić, ova akcija služi da se bavi problemima koje možda Gradska uprava ne može da reši, odnosno nije svesna samih problema u svakom trenutku, zato što se uvek bavi velikim projektima, odnosno rešavanjima velikih problema, a ovde se uglavnom radi o projektima koji su manjeg karaktera, manjeg obima. Uglavnom se radi o uređenju ispred stambenih zgrada, o različitim nasiljima, mahalama. Uglavnom su, što bi se reklo,  komšijski projekti koji se bave rešavanjem problema koji su na svakodnevnom nivou. I ove godine posebne grupe građana imaju različite povoljnosti, odnosno prednosti u odabiru, tako da građani sa posebnim potrebama i osobe sa invaliditetom imaju određene prednosti u smislu prikupljanja manjeg broja potpisa nego ostali građani. Oni mogu da nabavljaju opremu koja im je potrebna za razliku od ostalih građana, tako da želimo da njima maksimalno izađemo u susret”, naglasio je koordinator akcije “Građani se pitaju”, Tarik Rupić.

Pored pomenute kategorije građana, postoji još jedna novina koja se odnosi na  školske parlamente koji takođe imaju mogućnost da učestvuju u akciji. Oni mogu tražiti  stvari koje se tiču  školskog prostora ili nečega što ih zanima u blizini škola.

“Mi  gledamo da pokrijemo što veći obim ljudi. Ove godine i neformalne grupe su takođe uključene u akciju iz razloga što želimo da građanima pružimo mogućnost da, iako nisu članovi određene grupacije, nevladine organizacije ili slično, mogu da pristupe tako što će samo skupiti 10 ili 15 potpisa u zavisnosti od toga odakle su, da li iz seoskog područja ili gradskog. Stavka koja još mora biti ispunjena jeste  dokaz o plaćenom  porezu na imovinu. To je jedna od stvari koja je jako bitna i koja je deo sporozuma između Grada Novog Pazara i Helvetasa koji donira novac u jednom delu”, objasnio je Rupić.

Formular već postoji na sajtu Grada Novog Pazara koji građani treba da popune. Treba da daju neku osnovnu ideju šta je to što žele da odradimo na prostoru koji je njima  zanimljiv. Treba takođe da pošalju slike onoga kako to trenutno izgleda.

“Nakon 21. oktobra, kada ističe rok za prijavu, mi ćemo imati prvu sednicu komisije koja će odlučiti o tome koji su projekti prošli, a koji nisu. Onda ćemo u komunikaciji sa građanima raditi na tome da napravimo jedan projekat tog mesta uz pomoć arhitekata koji će raditi to ispred Gradske uprave. Na taj način želimo da ispravimo neke greške koje smo imali u proceduri prethodnih godina da bi ove godine što lakše došli do onoga čime su građani zadovoljni”, kazao je Rupić.

Rupić je naglasio da građani koji se prijave putem javnog konkursa , a žele da u blizini mesta stanovanja imaju igralište, i prostor za odmor, moraju imati u vidu da ovim projektom nije predviđena izgradnja pomenutog, već samo uređenje. To znači, kako je objasnio, da teren već mora  postojati, da ima podlogu, nešto od postavljenog mobilijara, a Grad će pomoći da se taj prostor uredi i dogradi.

Rupić je pozvao  građane da i ove godine  budu kreativni kao i prošle, da budu slobodni u izržavanju  svojih problema i da se  zajednički  reše te lokalne stvari koje su građanima jako bitne.

“Ove godine Grad Novi Pazar izdvojio je 7 miliona dinara iz svog budžeta, a Helvetas donira 3,5 miliona dinara, tako da ukupni budžet iznosi 10,5 miliona dinara. Moram da naglasim da je pojedinačna vrednost projekta ograničena od 300 hiljada dinara do 3 miliona dinara, tako da negde kad se prave planovi o tome šta ljudi žele da promene, moraju i da se uklope u tu cenu. Oni imaju u formularu i stavku za budžetedan  koji moraju da popune. Naravno, znamo da građani ne mogu da znaju baš tržišne cene svih stvari, ali okvirno da napišu. Mi ćemo posle sa stručnim licem iz Gradske uprave da definišemo taj projekt u potpunosti i da vidimo da li se uklapa u budžet  ili ne”, kazao je Rupić.

Kada se popune dokumenta koja su na sajtu, predaju se na pisarnici Gradske uprave.

Biljana Veljović

Podeli