DruštvoVesti

“Šutnjom se zlo veliča” vek od genocida nad Bošnjacima u Šahovićima

U Bijelom Polju, u kompleksu gradske gasulhane održana je kolektivna dženaza žrtvama genocida u Šahovićima (današnje Tomaševo).

Skupu pod nazivom “Šutnjom se zlo veliča” prisustvovao je veliki broj građana, delegacija Novog Pazara i Sandžačke demokratske partije, delegacije iz Bosne i Hercegovine, tamošnje Islamske zajednice i Islamske zajednice u Srbiji koju je predvodio muftija Mevlud efendija Dudić, kao i predstavnici državnih vlasti iz redova Bošnjaka.

Ceremonija je započeta učenjem Jasina, a prisutnima su se obratili glavni imam medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Enis efendija Burdžović, član Odbora za obeležavanje 100. godišnjice genocida u Šahovićima Ervin Spahić.

Akademik Šerbo Rastoder u svom obraćanju izneo je naučni osvrt na događaje koji su prethodili o diveli do genocida, dok je publicista i novinar Darko Šuković, poreklom iz Šahovića, podelio lična sećanja i ukazao na važnost sećanja na žrtve.

Prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

U ime organizatora obratio se reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić.

Klanjanje dženaze namaza predvodio je reis Fejzić, dovu je proučio muftija Dudić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić i akademik Šerbo Rastoder uputili su poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu Predlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924. godine nad muslimanskim stanovništvom.

Rezolucijom se traži da Skupština osudi zločin, omogući obeležavanje stogodišnjice masakra i podizanje spomen obeležja stradalima, kao i posebno pravoslavcima koji su tada spasili nekog od meštana.

U masakru u Šahovićima 1924. godine, iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u odmazdi zbog ubijenog policijskog službenika Boška Boškovića, ubijeno je na stotine Bošnjaka.

Istraga o ovom događaju nikada nije sprovedena.

U Šahovićima danas nema potomaka tadašnjeg stanovništva. Odselili su se u Tursku, Bosnu i Hercegovinu ili u srbijanski deo Sandžaka.

 

Senada Kalić

 

Podeli