SvetVesti

Tokajev: Imamo jasnu viziju dugoročnog razvoja naše države

Astana – Predsednik Kassym-Jomart Tokajev održao je godišnje obraćanje narodu pod nazivom “Pravičan Kazahstan: Zakon i red, ekonomski rast, javni optimizam.” U svom govoru, predsednik Tokajev izložio je ključne ciljeve za razvoj nacije, fokusirajući se na održiv socio-ekonomski napredak.

Jedna od značajnih najava bila je predstojeći nacionalni referendum 6. oktobra o izgradnji nuklearne elektrane. “Predstojeći referendum će biti još jedan izraz širokog nacionalnog dijaloga i živopisan primer implementacije koncepta ‘države koja sluša.’ Preduzimanjem ovakvih koraka, formiramo novu socio-političku kulturu i uspostavljamo nove standarde za donošenje ključnih državnih odluka,” izjavio je predsednik.

Takođe je istakao nedavne zakonodavne uspehe, uključujući usvajanje 102 zakona tokom poslednje parlamentarne sednice, koji se bave oblastima kao što su borba protiv trgovine ljudima i zaštita dece. Novi zakoni uvedeni su za jačanje kazni za nasilje nad ženama i decom.

Prelazeći na nove zadatke i prioritete, predsednik je naglasio potrebu za rešavanjem nerazmera između monetarnih i fiskalnih politika, posebno kroz reformu poreza i unapređenje investicionog okruženja. “Potreban nam je novi zakon o bankama koji odgovara hitnim zadacima stimulisanja ekonomske aktivnosti i daljem dinamičnom razvoju fintech sektora,” izjavio je. Tokajev je naglasio važnost podsticanja stabilne i poslovno prijateljske poreske politike, predlažući da se radi na ubrzanju prelaska poreskih procesa na elektronski format kako bi se smanjili rizici od korupcije i obezbedila transparentnost. Dodao je da vlada treba da poveća udeo srednjih preduzeća u ekonomiji sa trenutnih 7% na 15% do 2029. godine.

Pored toga, Tokajev je pozvao na nastavak razvoja industrijskog potencijala Kazahstana, sa fokusom na velike projekte u petrohemijskoj industriji i snabdevanju gasom.

Razvoj infrastrukture, posebno u energetskom i transportnom sektoru, identifikovan je kao ključni prioritet. “Lokacija Kazahstana u srcu Evroazije je naša konkurentska prednost. Investicije koje činimo u transportnu infrastrukturu sigurno će se isplatiti,” naglasio je. U tom smislu, predsednik Tokajev je istakao značaj modernizacije energetskih i komunalnih sektora, poboljšanja stanja puteva i razvoja vazdušnih čvorišta.

Digitalizacija je još jedna centralna tema, sa planovima za integraciju veštačke inteligencije u platformu e-vlade i uspostavljanje Nacionalnog AI centra u Astani naredne godine. “Kazahstan treba da postane zemlja gde se veštačka inteligencija široko koristi i gde se digitalne tehnologije razvijaju,” rekao je. U vezi s tim, istaknuta je i izgradnja optičkog kabla preko Kaspijskog mora koja će biti završena do 2025. godine.

Predsednik Tokajev je ponovio posvećenost Kazahstana zakonitosti i redu, izjavivši da je “jedan od mojih glavnih zadataka da učinim Kazahstan mestom gde je život udoban i siguran.” Fokusirajući se na političke reforme, kazahstanski lider je napomenuo da duboke socio-ekonomske transformacije i sveobuhvatne mere u oblasti zaštite ljudskih prava teže izgradnji pravednog društva. “Stoga ćemo nastaviti da sprovodimo reforme i sistemski rad u tom pravcu,” izjavio je. U tom kontekstu, najavio je da će prelazak na direktne izbore za akime (lokalne guvernere) sela, okruga i gradova biti potpuno sproveden do sledeće godine.

Predsednik Tokajev je takođe naglasio značaj jačanja radne snage zemlje, pozvao na razvoj jedinstvenog paketa osnovnih državnih zdravstvenih usluga i zalagao se za poboljšanje ekološke situacije, uključujući implementaciju nacionalnog pokreta za pošumljavanje. Rekao je: “Obnova šuma je ključna za očuvanje ekološke ravnoteže i obezbeđivanje daljeg održivog socio-ekonomski napretka zemlje.”

U spoljnoj politici, predsednik Tokajev je ponovio posvećenost Kazahstana mirnom i uravnoteženom pristupu, naglašavajući da “Kazahstan uverljivo pokazuje svoju posvećenost širokoj multilateralnoj saradnji u potpunosti u skladu sa Poveljom UN.”

Zaključujući svoje obraćanje, Tokajev je naglasio da je istinsko poboljšanje blagostanja naroda primarni zadatak države. “Imamo jasnu viziju dugoročnog razvoja naše države. Da bismo postigli naše ciljeve, moramo očuvati jedinstvo, uzajamnu podršku i poštovanje,” izjavio je.

Podeli