Društvo

Grad Novi Pazar dodijelio 3 miliona dinara za projekte 24 udruženja građana iz oblasti kulture

Grad Novi Pazar dodijelio je 3 miliona dinara za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja građana iz oblasti kulture za 2024. godinu. Sredstva su raspoređena među 24 udruženja, koja će svojim projektima doprinijeti očuvanju i razvoju kulturnog života u Novom Pazaru.

Po 80.000 dinara dobili su Fondacija Front, Udruženje Arhi kultura, Udruženje Hatidža, Udruženje žena Pazarske hanume i Udruženje Turaka u Srbiji.

Po 150.000 dinara dodijeljeno je Mass entertainment group-horu Đulistan, SMU Supoglavima, Udruženju stvaralaca filma, Kulturno prosvjetnom udruženju Rašanka, Matici Bošnjaka-društvu za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka, te KUD-u Isa beg Novi Pazar.

Sandžačko udruženje likovnih umjetnika SULU i Udruženje HSM Studio dobili su po 120.000 dinara.

Po 240.000 dinara dobili su KUD Golija, KUD Mladih i Građanski forum.

Pazarski bazar rukotvorina i Udruženje Vizit NP dobili su po 100.000 dinara, dok je Centar za proučavanje orijentalne civilizacije i kulture AL-MA RIFA dobio 110.000 dinara.

Društvo arhitekata i urbanista Novi Pazar dobilo je 60.000 dinara, a Društvo za bosanski jezik i književnost 200.000 dinara. Po 50.000 dinara dobili su Udruženje starih umjetničkih zanata Grnčar Novi Pazar i Udruženje građana Europerspektiva.

Gradonačelnik, Nihat Biševac, za RTV Novi Pazar izjavio je da je Novi Pazar jedan od gradova koji procentualno najviše izdvaja za kulturu u Srbiji. Grad je ove godine izdvojio 320 miliona dinara za projekte iz oblasti kulture, što čini 7% ukupnog gradskog budžeta, čime se Novi Pazar izdvaja kao jedan od vodećih gradova u zemlji po ulaganju u kulturu.

Galib G!cić

Podeli