DruštvoVesti

Vanredna situacija zbog suše na Pešteru: Meštani sela bore se za opstanak bez vode

Pešterska visoravan, poznata po svojoj surovosti, ponovo je na udaru suše, a selo Bioc, jedno od najpoznatijih stočarskih područja u ovom kraju, suočeno je sa ozbiljnim problemima usled nedostatka vode.

Meštani Bioca, sela koje broji više od 7.000 ovaca, iz dana u dan vode borbu za obezbeđivanje vode za svoje porodice i stoku. Pumpe i bunari su presušili, a izvori, koji su nekada bili pouzdan izvor vode, sada su samo suve pukotine u zemlji.

„Bez vode nema života,“ kaže jedan od meštana, dok sa očajem pokazuje na prazne pojila za stoku. „Nema uslova za ostanak na selu. Ljudi se jednostavno sele, beže od ove nevolje.“

Zbog teških uslova, mnogi stanovnici ovog kraja razmišljaju o preseljenju u urbanija područja, gde su osnovni uslovi za život dostupniji. Sela se polako prazne, a stočni fond, kojim je Bioc poznat, postaje sve manji.

„Ova suša nas je potpuno iscrpila,“ nastavlja drugi meštanin. „Ako uskoro ne nađemo rešenje za vodu, bićemo prinuđeni da napustimo svoje domove.“

Rešenja su za sada kratkoročna. Cisterne s vodom koje stižu povremeno nisu dovoljne da zadovolje potrebe celog sela. Situacija je alarmantna, a budućnost stočarstva na Pešteru, koje je stoljećima unazad hranilo ove krajeve, sada je pod velikim znakom pitanja.

 

Podeli