SvetVesti

U Dohi nastavljeni pregovori o prekidu vatre u Gazi

Pregovori o postizanju prekida vatre u Pojasu Gaze, koji su pokrenuti u četvrtak u Dohi, glavnom gradu Katara, nastavljeni su i danas, potvrdio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova, Madžid al-Ansari.

Prema njegovim rečima, napori posrednika iz Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država su u toku, s ciljem postizanja dogovora koji bi omogućio prekid neprijateljstava, oslobađanje zarobljenika i olakšavanje isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Izvori iz Bele kuće su prethodnog dana potvrdili da se pregovori intenziviraju, uz dodatne napore da se finalizuju svi detalji sporazuma. Džon Kirbi, glasnogovornik Saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio je da je pred pregovaračima još mnogo izazova, ali da se radi na sporazumu koji bi omogućio šestonedeljno primirje i otvaranje humanitarnih koridora ka Gazi.

Ovi diplomatski napori dolaze u trenutku kada su sukobi u Gazi odneli živote više od 40.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i deca, dok je preko 92.000 ljudi ranjeno u izraelskim vojnim operacijama nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Podeli