SvetVesti

Danas dženaza Ismailu Hanijeu

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, predvodio je dženazu na komemoraciji za  Ismaila Hanije na Univerzitetu u Teheranu, u glavnom gradu Irana, kako je izvestila državna televizija Press TV.

Nakon molitve, povorka će se kretati ka Trgu Azadi (Slobode), a Hanijevo telo će biti prebačeno avionom u Dohu radi sahrane. U Dohi će dženaza biti održana u džamiji Imama Muhameda bin Abdul Vehaba nakon džuma-namaza.

Dženazi su prisustvovali važni iranski državni zvaničnici. Predsednik iranskog parlamenta, Muhamed Bakir Galib, rekao je da je Haniyeh bio glas palestinskog naroda širom sveta.

Haniyeh je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu u sredu, a Hamas je za napad optužio Izrael. Halil al-Hajja, zamenik šefa Hamasa u Gazi, govorio je na dženazi.

„Nacija danas nosi njegov kovčeg, a nacija danas podiže zastavu džihada i otpora ka cilju oslobađanja Palestine i Jerusalima“, rekao je al-Hajja. „S verom naše zemlje i palestinskim duhom, sigurni smo da će atentat na Ismaila Hanijeh doneti bes prema ovom cionističkom entitetu od strane celog naroda sveta.”

Photo: Khamenei Media on X

Podeli