PoslednjeSvetVesti

Biden odustao od utrke za predsjednika SAD-a u 2024.

Lider SAD-a povukao potez nakon što su kolege demokrate izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa

Američki predsjednik Joe Biden okončao je svoju kampanju za ponovni izbor nakon što su kolege demokrate izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju.

Biden je u objavi na X rekao da će ostati u ulozi predsjednika i vrhovnog komandanta do kraja svog mandata u januaru 2025. i da će se narednih dana obratiti naciji.

“Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila tražiti ponovni izbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i države da se povučem i fokusiram isključivo na ispunjavanju dužnosti predsjednika do kraja mandata”, napisao je Biden.

Odustajući od svoje kandidature za ponovni izbor, otvara put potpredsjednici Kamali Harris da se takmiči na vrhu liste, prvoj Afroamerikanki kojoj je to pošlo za rukom u historiji države.

Biden (81) nije ju spomenuo kada je najavio svoj potez.

Nije bilo jasno hoće li drugi viši demokrati osporiti Harris za stranačku nominaciju, koja je uvelike viđena kao izbor za mnoge stranačke zvaničnikew – ili će sama stranka odlučiti otvoriti polje za nominacije.

Bidenova objava uslijedila je nakon vala javnog i privatnog pritiska demokratskih zastupnika i stranačkih zvaničnika da odustane od utrke nakon njegovog šokantno lošeg nastupa u televizijskoj debati prošlog mjeseca protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Prva dama Jill Biden podijelila je objavu svog supruga najavljujući da on napušta utrku s emotikonom u obliku srca.

Ovaj zadivljujući Bidenov potez poništava dugo očekivani izborni revanš između Bidena i Trumpa, od kojih su obojica uspješno pobijedili na predizborima svoje stranke, s manje od četiri mjeseca do izbora u novembru, piše ABC News.

Dok ga je zabrinutost zbog Bidenove starosti mučila otkad je pokrenuo kampanju za ponovni izbor u aprilu 2023., ona je dosegla vrhunac nakon njegovog duela s Trumpom u CNN-ovoj debati u Atlanti krajem juna.

D. M.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

 

Podeli