Vesti

Ekstremne temperature uzrok povećanog broja pacijenata Hitne službe

Novopazarskoj Hitnoj službi tokom prethodnih dana broj pregleda i izlazaka na teren povećao se za više od 40 odsto. Najviše pacijenata se javlja u periodu od 22:30 do 06 h ujutru. Uglavnom se javljaju pacijenti zbog bolesti prouzrokovane visokim temperaturama.

Lekari hitne medicinske službe ovih dana imaju pune ruke posla. Pored kolapsnih stanja i hroničnih bolesnika sve je više pacijenata koji se javljaju sa povišenom telesnom temperaturom koja ide i do 40° traje nekoliko dana. Visoke temperature ne prijaju ni zdravim osobama pa je i u hitnoj medicinskoj službi u Novom Pazaru povećan broj pacijenata koji nisu hronični bolesnici već ljudi dobrog zdravlja. Najčešći uzroci javljanja hitnoj službi su sunčanica i toplotni udar

„Sunčanica nastaje usled naglog i dugotrajnog izlaganja glave i potiljka visokim spoljašnjim temperaturama, u tim situacijama dolazi do pregrejavanja centralnog nervnog sistema, što bude praćeno jakom glavoboljom, povraćanjem, vrtoglavicom, mučninom i gubitkom svesti. Ovde nemamo povećanje telesne temperature, za razliku od toplotnog udara koji nastaje u uslovima kada je velika spoljašnja temperatura. To je uglavnom slučaj sa roštiljdžijama,  automobilima bez klime ili recimo kod radnika koji rade na asfaltiranju ulica, tada dolazi do prezagrejavanja celog tela“, kazala je za RTV Novi Pazar primarijus doktor specijalista urgentne medicine dr Elvira Lukač Radončić.

Dr Lukač Radončić upozorava da je toplotni udar u 80 odsto slučajeva opasniji od sunčanice i neretko može rezultirati i letalnim ishodom.

„Telesna temperatura pacijenta koji je izložen toplotnom udaru se povećava, znojenje prestaje, jer naše telo pokušava da izjednači temperaturu sa spoljašnjom sredinom, a obzirom da je temperatura u spoljašnjoj sredini recimo 41 onda dolazi do pregrejavanja celog tela. Toplotni udar nastaje naglo, gubitkom svesti, kolapsom. Javljaju se grčevi, može da se javi muka, gađanje i povraćanje ukoliko je osoba pri svesti. Prva pomoć i kod sunčanice i kod toplotnog udara je sledeća: Lice treba skloniti u neki hlad. Kod sunčanice treba davati tečnost pacijentima da piju i hladiti glavu. Okvasiti peškir i staviti na glavu. Kod toplotnog udara potrebno je takođe skloniti osobu na neko hladno mesto, hladiti celo telo i dati mu tečnost da pije ukoliko je pri svesti i obavezno pozvati hitnu medicinsku pomoć ili ga dovesti u našu ustanovu ako će brže stići“, objasnila je dr Lukač Radončić.

Saveti lekara su da se u najtoplijem delu dana između 10 i 17 časova bez preke potrebe ne izlazi vani. Takođe je obavezno nositi šešir ili kapu sa velikm obodom kako bi se zaštitio i potiljak, nošenje svetle odeće i obavezno unošenje vode ili vode sa elektrolitima, jer kako kaže doktorka Lukač Rdončić znojenjem se gube elektroliti pa je potrebno nadoknaditi ih. Saveti se najviše odnose na decu, starije pacijente i hronične bolesnike.

 

A.A.

 

 

Podeli