DruštvoVesti

Obeležen 15. jul dan neuspelog vojnog udara na Republiku Tursku

U Kulturnom centru u Novom Pazaru održana je ceremonija obeležavanja 15. jula, “Dana demokratije i nacionalnog jedinstva”, u organizaciji Generalnog Konzulata Republike Turske u Novom Pazaru. Prisutni su dovom i minutom ćutanja odali počast šehidima koji su preselili 15. jula u pokušaju puča u Republici Turskoj.

Proučenom hatmom i dovom prisutni su odali počast stradalim šehidima tog kobnog dana kada je izveden neuspeli puč. Svi prisutni su nakon izučene dove minutom ćutanja uz intoniranje Turske himne još jednom odali počast poginulim šehidima.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Misala Ptramenković istakla je koliko je turski narod u tom trenutku bio hrabar i izdržljiv i pokazao celom svetu šta predstavlja nacionalno jedinstvo i važnost snage koja potiče iz zajedništva. Ističući i podršku koju su pružili bošnjaci u Sandžaku.

“Pružili smo maksimalnu podršku i molili u dovama. Bili sa našom braćom u Republici Turskoj. Danas taj osećaj zabrinjenog je zapravo zamenio osećaj ponosa i dostojanstva, što je demokratija pobedila anarhiju i što nametanje tuđe volje turski narod nije dozvolio. U kalendaru Bošnjačkog nacionalnog veća, ali i kod svih Bošnjaka 15. jul upisan je kao veoma značajan datum i svake godine mu se posebna pažnja poklanja” kazala je predsednica BNV-a Misala Pramenković.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je 15. jul važan datum koji podseća na važnost očuvanja demokratskih vrednosti i jedinstva naroda.

“Danas dok se sećamo tih teških trenutaka, mi takođe potvrđujemo našu predanost jačanju tih veza i unapređenju zajedničkih ciljeva. Nama je drago da su odnosi između Novog Pazara, Sandžaka, Republike Srbije i Turske na istorijskom najvećem nivou u modernoj istoriji. Demokratija nije samo reč, već način života. Ona se temelji na principima tolerancije, poštovanja i saradnje. U ovim izazovnim vremenima kada se svet suočava sa različitim pretnjama i iskušenjima moramo biti jedinstveni i odlučni u očuvanju tih principa. Neka ovaj dan bude podsećanje svima nama da se u demokratija i sloboda vrednost koje zahtevaju stalnu pažnju, posvećenost i spremnost za odbranu”, kazao je gradonačelnik novog Pazara Nihat Biševac.

Generalni kolnzul Republike Turske Osman Pešman podsetio je sve prisutne na dan neuspelog puča i zahvalio, svima koji su došli i u svom obraćanju podsetio na dan pre 8 godina kada su predstavnici FETO organizacije pokušali puč u Turskoj.

“Danas na osmu godišnjicu izdajničkog pokušaja puče 15. jula, koji je izdala teroristička organizacija FETO, okupili smo se u spomen naših šehida, koje smo izgubili tokom pokušaja puča. Da se prisetimo i podsetimo ove velike izdaje i da izrazimo zahvalnost našim veteranima i našoj velikoj naciji. Ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, koji su čvrsto zauzeli stanu u noći puča, protiv zaverenika i zatim snažno podržali našu borbu protiv izdajničke organizacije. Želeo bih zahvaliti našoj braći i sestrama iz Sandžaka, koja nisu spavala u noći puča, molili se za sigurnost naše zemlje i pokazivala podršku Turskoj izlaskom na ulice. Sve dok imamo ovo jedinstvo i solidarnost verujem da možemo prevazići bilo koji problem i postići bilo koji cilj”, kazao je za RTV Novi Pazar Pešman.

Nakon ceremonije ispred Kulturnog centra upriličeno je simbolično demokratsko dežuranje koje je imalo za cilj očuvanje sećanja na dan kada se u Turskoj dogodio vojni udar.

Sa ikindije namaza u Stambol džamiji proučena je hatma za šehide koji su preselili 15. jula u pokušaju puča u Republici Turskoj.

Podeli