DruštvoVesti

OVA TRI DANA BIĆE NAJVRELIJA Lekari i RHMZ upalili NAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA: Vreme je veoma opasno

Srbiju je zahvatio toplotni talas koji će, prema trenutnim procenama meteorologa, trajati do 22. jula, ali ni promena koja će da usledi neće doneti izraženi pad temperature, već će i dalje dnevni maksimumi biti iznad 30 stepeni Celzijusa, dok će ove sedmice, u četvrtak, petak i subotu. živa u termometru ići čak do nepodnošljivih 39 i 40 stepeni.

Parkovi i šume spas od pregrejanog betona i asfalta

Na posledice tropskih temperatura i toplotnog talasa upozoravaju stručnjaci, zdravstveni radnici, meteorolozi i klimatolozi, i u velikim gradovima, poput Beograda, gde osim užarenog vazduha temperaturu diže i pregrejani beton, asfalt i drugi materijali, spas donose parkovi i šume u kojima temperatura može tokom najvećih vrućina da bude niža i za oko 10 stepeni.

Veoma opasne pojave, “Batut” upalio najviši stepen upozorenja

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je toplotni talas i upozorio da su prognozirane maksimalne vrednosti vazduha u kategoriji veoma opasnih pojava.

-Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u kаtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе u pеriоdu оd 11. dо 17. јulа .

Kako se vidi u “Batutovoj” tabeli crveni alarm već sutra će biti upaljen na teritoriji Bečeja, dok će se 11. jula proširiti na:

  • Palić
  • Kikindu
  • Loznicu

Dok će 12. jula, zahvatiti i:

  • Zrenjanin
  • Sombor

 

Tabela Instituta “Batut”

U dоmеn оpаsnе pојаvе spаdаćе mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа u pеriоdu оd 10. dо 17. јulа nа:

  • sеvеru zemlje
  • sеvеrоistоku
  • istоku
  • dеlоvimа cеntrаlnе i јužnе Srbiје

Saveti meteorologa RHMZ

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), kaže da tokom tropskih dana treba izbegavati boravak na otvorenom prostoru, pogotovo ako smo izloženi direktnom sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana kada sunčevi zraci padaju pod najvećim uglom na površinu zemlje. To je u periodu od 10 do 17 časova.

– Većinu naših aktivnosti bi trebalo da sprovodimo u jutarnjim i večernjim satima na otvorenom, ali ukoliko moramo da izađemo napolje u najtoplijem delu dana preporučuje se lagana odeća svetlih boja. Najbolja je bela boja jer u najvećoj meri odbija sunčevo zračenje. Obavezno treba nositi naočare i šešire. Preporuka je uvek pored sebe imati flašicu vode koja sprečava dehidrataciju organizma. Ono što se nikako ne savetuje jeste težak fizički rad ili napor na suncu u najtoplijem delu dana, jer pri teškim fizičkim aktivnostima organizam može da izgubi dve do tri litre tečnosti, ali je mogućnost nadoknade tečnosti mnogo manja. Koliko god da popijemo vode naš organizam može da prihvati do jedan litar – kaže Slobodan Sovilj.

Sovilj preporučuje boravak u umereno rashlađenim prostorijama danju i noću, i ističe da treba izbegavati izlazak iz rashlađenih prostorija u spoljnu sredinu i obrnuto jer promene temperature negativno utiču, ne samo na bolesne, nego i na zdrave ljude.

Ko je najugroženiji tokom tropskih dana i da pobegnemo?

-Pri visokim temperaturama najviše su ugrožena mala deca i stariji sugrađani, jer u našim telima postoji mala žlezda koja je termoregulator, a kod male dece još nije dovoljno razvijena, dok je kod starijih osoba u procesu degeneracije. Za zaštitu od toplote kada su u pitanju zelene površine, najbolje su šume zato što su biljke prirodni klima uređaji. One uzimaju vlagu iz zemljište, koja se jedno vreme u njima skladišti, a preko lista se odaje spoljnoj sredini. U tom procesu se troši toplota okolnog vazduha i zato one na sebi svojstven način snižavaju temperaturu. Šume su bolje od livada ili neke travnate površine zato što krošnje drveća dodatno predstavljaju prirodnu nadstrešnicu. Generalno, sve zelene i plave površine su mnogo bolje i omogućavaju da nam bude prijatnije u odnosu na površine gde ima mnogo čelika, betona, metala, gde ima saobraćajne gužve – kaže Sovilj za “Blic”.

Podeli