DruštvoVesti

Vodosnabdevanje uredno, voda ispravna za piće

Zbog radova u određenim delovima grada u nedelju i ponedeljak došlo je do zamućenosti pijaće vode. Sa filterskog postrojenja ističu da je to normalna pojava, kada se radi na popravljanju cevi i da kada se radovi završe, voda koja dolazi do krajnjih korisnika je hemijski i bakteriološki ispravna za piće.

Usled kvarova na vodovodnoj mreži u gradu, koji mogu doći zbog pucanja cevi ili nesavesnih graditelja koji prilikom svojih radova oštete cevi za vodu, u nedelju i ponedeljak je veliki deo grada ostalo bez vode, nekoliko sati. Dok je u nekim delovima grada zbog radova voda bila zamućena.

„Ako građani primete neko zamućenje vode to je zbog izvođenja radova na mreži. To je potpuno normalna pojava jer dolazi do hidrauličnog udara u cevima, gde dolazi do pokretanja taloga koji se nalazi u unutrašnim delovima cevovoda. Inače voda je potpuno bakteriološki i fizičkohemijski ispravna sa našeg postrojenja i odgovara svim standardima ispravne pijaće vode. kada dođe do zamućenosti u tim delovima potrebno je ostaviti vodu da toči dok ne dođe bistra voda“, istakao je rukovodilac filterskog postrojenja Sead Karišik.

Ekipe sa filterskog postrojenja svakodnevno idu na teren i uzimaju uzorke vode i proveravaju kvalitet. Osim toga Zavod za javno zdravlje Kraljevo 6 puta mesečno kontroliše ispravnost vode na 9 točećih mesta. Jedan od uzoraka koji se uzima je dovod sirove vode, jedan prerađene vode sa filterskog postrojenja a ostalih sedam se uzima sa javnih česama, iz ugostiteljskih objekata, prehrambenih prodavnica ili ustanova. Izveštaji koji dolaze uvek su isti, odnosno rezultat vode na svih tih mesta je, da je voda hemisjki i bakteriološki ispravna za piće.

A.A.

 

Podeli