KulturaVesti

World Music Fest Zeman u Novom Pazaru od 02 – 04 avgusta

Novi Pazar će biti domaćin  Svetskog muzičkog festivala Zeman, trodnevnog muzičkog spektakla koji će se održati od 2. do 4. avgusta, 2024. godine. Festival će se održavati na Žitnom trgu i ove godine kao i prethodnih svi prisutni uživaće u odličnoj balkanskoj muzici.

Svetski muzički festival Zeman sedmu godinu za redom otvara svoja vrata za sve ljubitelje Balkanske muzike. Kao i svake godine i ove očekuju se najkvalitetniji muzičari i pevači.

“Prvu noć, kada je i svečano otvaranje festivala, imaćemo koncert Damira Imamovića sa njegovim Sevdah bendom. Ovo je njegov drugi koncert na Zeman Festu. 2018 nastupao je zajedno sa Vasil Hadžmanovom, a ovog puta nastupa sa kompletnim bendom”, rekao je za RTV Novi Pazar umetnički direktor festivala Mirza Redžepagić.

Trećag avgusta, drugog dana festivala, održat će se takmičenje u izvođenju tradicionalne balkanske muzike, Glas Zemana.  Putem konkursa, koji traje do 15. jula,  odabraće se osam finalista koji će se takmičiti za vredne novčane nagrade.

“Ono čime možemo da se pohvalimo je da zaista iz godine u godinu sve veći i veći broj prijava stiže. Jutros sam pričao sa Kenanom Mačkovićem, koji je koordinator takmečenja Glasa Zemana, i potvrdio mi je da se do sada pijavilo više od 50 takmičara, a biće ih još do kraja konkursa, kako iz Srbije tako i iz zemalja regijona.  Zbog velikog broja prijavljenih posao stručnog žirija, koji je sastavljen od akademskih muzičara iz regije, je težak i zahtevan. Oni od svih prijavljenih treba da izaberu osam finalista koji će doći u Novi Pazar i takmiče se uživo”, kazao je Redžepagić.

Pobednike očekuju novčane nagrade u iznosu od:

I mesto – 700 €

II mesto – 500 €

III mesto – 300 €

Iste večeri nakon takmičara, sa kratkim koncertom,predstaviće se i umetnica Laura Marin.

“To je jedna jako mlada devojka iz Španije koja je veoma popularna na društvenim mrežama po tome što izvodi pesme i kompozicije sa Balkana, sa fokusom na tradicionalnu muziku Balkana. Jako nam je drago da će ove godine ona da bude naš gost. Zadnju noć festivala, 4. avgusta, imaćemo jedan jako interesantan bend iz Zagreba, koji svira romsku muziku u fuziji sa raznim muzičkim stilovima, između ostalog sa džezom i fankom”, objasnio je Redžepagić.

Program sedmog World Music Fest Zeman će i ove godine doneti svetski muzički užitak građanima Novog Pazara i cele regije. Festival je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

A.A.

Podeli