DruštvoVesti

“Sa Golije kolo se vije” okupilo preko 10.000 posetilaca

Manifestacija pod nazivom “Sa Golije kolo se vije” tradicionalno se održava na veliki pranik Ivandan svake godine na planini Goliji. Ove godine, održana je šesta po redu. Pokrovitelji  manifestacije su Grad Novi Pazar i Vila “Jela” Golija, a organizatori Udruženje “Prijatelji planine Golije” i turističke organicacije Novog Pazara, Raške i Ivanjice.  Pred, do sada nikad više posetilaca, na bini su se kroz  bogat kulturno-zabavni program smenjivali folkloraši, pevačke grupe, zdravičar, i specijalni gosti, mladi pevači Jelena Kostov, Milan Dinčić-Dinča i Aleksandra Todorović.

Ova sada već tradicionalna manifestacija iz godine u godinu postaje sve masovnija, a ima podršku mnogih značajnih institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca. Ove godine, na Odvraćenici gde je i održan Festival folklora “Sa Golije kolo se vije”, bilo je preko 10 hiljada posetilaca koji su došli iz svih gradova regiona pa i šire. Organizatori ovogodišnju manifestaciju ocenjuju kao najbolju i najposećeniju do sada.

“Ovakve manifestacije su bitne, da popularizujemo planinu Goliju, da se o njoj još više čuje , da narod dođe, vidi, uživa, tako da je ovo jedna od pionirskih manifestacija koja iz godine u godinu poprima sve veći i veći obim i nadam se da đe stvarno dugo godina da traje na zadovoljstvo svih posetilaca”, rekao je član organizacionog odbora i direktor Turističke organizacije Novi Pazar, Dejan Belojica.

“Mi kao organizatori ove manifestacije iz godine u godinu rastemo, iz godine u godinu se razvijamo i naši su planovi da je bsvake naredne obogatimo raznim sadržajima koji će privući što više posetilaca”, kazao je za Radio televiziju Novi Pazar, član organizacionog odbora, Boško Mihailović.

Kako je organizovan i kako je protekao Festival folklora “Sa Golije kolo se vije”, zadovoljan je i predsednik KUD-a “Golija” i član organizacionog odbora, Goran Asović.

 

“Kada smo krenuli u ovu priču želja nam je bila da ovo preraste u jednu veoma ozbiljnu manifestaciju i naša želja se Bogu hvala ostvaruje. Kako koja godina prolazi, sve je bolje, sve više naroda dolazi. Iz iskustva vam mogu reći da je upravo folklor taj koji okuplja narod jer narod voli  igru i izvornu pesmu”, kazao je Goran Asović.

Ove godine organizatori su obogatili program jednim sportskim dešavanjem. Naime, nekoliko ekipa iz Novog Pazara, Raške, Ivanjice i Golije nadmetali su se u disciplinama nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i skok u dalj, a za pobednike su bili obezbeđeni pehari, medalje i zahvalnice.

Bio je pripremljen i bogat kulturno-zabavni program. Posetioci su uživali uz zdravicu Vuka Pantovića iz Sjenice, igri i pesmi kulturno-umetničkih društava “Moravica” iz Ivanjice, Folklornog ansambla Opštine Malo Crniće i KUD-a “Golije” iz Novog Pazara.

“Ovakve manifestacije stalno treba da budu pokazatelj šta mi zapravo radimo, mi organizatori iz Ivanjice, Novog Pazara, Raške i svi treba da ovo čuvamo i negujemo. Ovo je tradicija Balkana, tradicija svih nas”, rekao je predsednik KUD-a “Moravica” iz Ivanjice i član organizacionog odbora, Vladan Jeremić.

Specijalni gosti manifestacije koji su održali koncert, bili su Jelena Kostov, Milan Dinčić-Dinča i Aleksandra Todorović.

“Nisam imala do sada rasterećeniji nastup. Stala sam na binu i ispred sebe videla ljude koji su došli da se odmore, zabave, vesele. Ja sam inače veliki ljubitelj ove planine, često sam ovde, volim ovaj narod ovde, tako da se u jednu ruku oisećam i kao domaćin”, kazala je pevačica Jelena Kostov.

 

“Baš mi je drago što u ovom delu Srbije postoji jedna ovakva manifestacija i ja zahvaljujem organizatorima što su me pozvali. Očekivao sam da će koncert biti lep, ali da će doći ovoliko naroda, nisam zaista očekivao. Ko god me bude pitao kako sam se proveo na Goliji reći ću fenemenalno, naročito mojim kolegama ću preporučiti da i oni došu im pevaju na nekoj od sledećih manifestacija”, rekao je pevač Milan Dinčić-Dinča.

A organizatori, Vila “Jela” Golija, Udruženje “Ljubitelji planine Golija”, Turističke organizacije Novog Pazara, Raške i Ivanjice kažu da će sigurno svake naredne godine privući još više posetilaca, jer su spremni za pripremu sledeće manifestacije koja će zasigurno biti još više obogaćena raznim dešavanjima. A svi koji nisu bili u prilici da ove godine prisustvuju ovom događaju, kompletnu emisiju posvećenu Festivalu folklora “Sa Golije kolo se vije”, mogu pogledati u subotu, 13.jula od 12h i u repriznom terminu, u nedelju, 14.jula od 11h. na programu Radio televizije Novi Pazar koja je i ove godine bila medijski pokrovitelj manifestacije.

Biljana Veljović

Podeli