EkonomijaVesti

Kroz IPARD program deli se pet milijardi u bespovratnim sredstavima

„IPARD 3“ program obezbeđuje više od pet milijardi dinara bespovratnih sredstava, shodno velikom interesovanju za investiranje u banjski, planinski i seoski turizam u Srbiji, prenosi eKapija.

Fizička i pravna lica mogu konkurisati, a bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma u okviru IPARD programa su do 75 odsto od vrednosti investicije.

Maksimalni iznos IPARD podsticaja je 300.000 evra po projektu, a jedan korisnik može da dobije maksimalno 600.000 evra ukupno u toku trajanja IPARD 3 programa.

Korisnici IPARD podsticaja imaju pravo na avansnu isplatu u visini do 50% od odobrenih bespovratnih sredstava, a zahtev za isplatu se podnosi nakon dobijanja rešenja o odobravanju projekta uz garanciju banke.

Kako je najavljeno, naredni poziv se očekuje krajem leta ove godine.

Shodno tome, preporuka je da se već sada krene sa pripremom projekata za „Meru 7“ kako bi se obezbedila sva neophodna dokumentacija i kako bi prijava bila predata na vreme.

Uz zahtev za odobravanje IPARD podsticaja predaje se i dokumentacija vezana za izgradnju objekata (projektna dokumentacija, građevinska dozvola…), a bitno je istaći da prilikom rangiranja prednost imaju zahtevi koji su ranije predati.

Kada ima više prijava nego raspoloživih sredstava tada se vrši bodovanje i rangiranje korisnika u skladu sa definisanim kriterijumima. U cilju ostvarivanja što većeg broja bodova , od velikog su značaja preporuke iskusnih IPARD konsultanata.

Autor: Nova Ekonomija

Podeli