DruštvoKulturaVesti

Saradnja između Muzeja Ras Novi Pazar i Muzeja u Sarajevu

Muzej Ras Novi Pazar i Muzej Sarajevo potpisali su Memorandum o saradnji. Direktori institucija Indira Kučuk-Sorguč i Elmir Habibović dogovorili su se da će zajednički raditi na očuvanju i promociji tradicije, kulture i pozitivnih vrednosti kulturno-istorijskog nasleđa.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Muzej Ras i Muzej Sarajeva razmeniće, u skladu sa svojim mogućnostima ,stručnu kadrovsku i tehničku podršku na brojnim poljima, a sve u cilju istraživanja, zaštite i prezentacije kulturno istorijskog nasleđa.

“Mislim da će ova inicijativa ojačati kulturne veze između naših zajednica, i da će omogućiti razmenu znanja i događaja koje mi organizujemo ovde, koje oni organizuju tamo i resursa koje zapravo i imamo. To je za nas jako važno, s obzirom da postoje neki projekti gde su nam zaista potrebni ozbiljni iskusni stručnjaci koji dolaze iz Sarajeva, Beograda i iz Velikih centara. Neke projekte smo već započeli, a neke ćemo nastaviti već tokom avgusta, septembra i oktobra. Imaćemo jedan važan projekat koji se tiče zaštite novopazarskih starih kamenih spomenika pre svega na gazilaru i ostalim grobljima”, objasnio je za RTV Novi Pazar direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru Elmir Habibović.

Muzej Ras ovom inicijativom i memorandumom želi da, pored prijatelja u Beogradu i drugim centrima, proširi krug prijatelja. U saradnji sa Muzejom Sarajeva,  Gradskom čistoćom i saradnji i dozvolama od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika radićemo na zaštiti starih kamenih spomenika na novopazarskim grobljima.

A.A.

Podeli