DruštvoVesti

Nedelja 23. jun: Bazar malih proizvođača kod Sebilja

Udruženje Mali proizvođači hrane u Srbiji u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i Turističkom organizacijom Novi Pazar organizuje prvi Bazar malih proizvođača hrane u Novom Pazaru u nedelju 23. juna, na šetalištu kod Sebilja. Na Bazaru će izlagati 20 malih proizvođača hrane iz cele Srbije, uključujući lokalne proizvođače iz Novog Pazara i okoline.

“Cilj projekta, odnosno bazar realizujemo u okviru projekta Akademija malih proizvođača koja za cilj ima edukaciju malih proizvođača kako da pokrenu proizvodnju određenih kategorija hrane ali i edukaciju kada je u pitanju organska proizvodnja, zaštita geografskog porekla, marketing, trend i prodaja. Drugi deo projekta je organizacija Bazara. Organizovaćemo ove godine tri bazara, prvi je u Novom Pazaru, drugi u Negotinu i treći u Nišu. Povezali smo se sa Turističkom organizacijom i SEDO-m zato što smo želeli da našem udruženju koje okuplja trenutno oko 350  malih proizvođača u Srbiji, pristupe i proizvođači iz ovog kraja i da svoje proizvode ponude ljudima u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu gde je i najveće tržište. Drago nam je da su nam partneri pomogli u odabiru i pronalasku malih proizvođača iz ovih krajeva. Na bazaru će biti 20 malih proizvođača kako iz ovog kraja tako i iz ostalih krajeva Srbije. Potrudili smo se da bude raznovrsna ponuda.

“Prijavljeni učesnici su poljoprivredna gazdinstva i ugostitelji početnici u poslu. Većina njih je dobila grant za samozapošljavanje i povećanje poljoprivredne proizvodnje. Mi iz SEDE pružamo im maksimalnu podršku” kazao je Enes Ukić ispred SEDE.

Ovaj projekat finansiran je od strane USAID-a.

A.A.

 

Podeli