DruštvoVesti

Evo kako će izgledati auto- put Požega – Boljare

Kompanija “Skyscrapers Construction Srbija“ objavila je video koji pokazuje kako bi trebalo da izgleda buduća deonica autoputa od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom. Autoput će prolaziti trasom Požega – Arilje – Ivanjica – Boljare u dužini od oko 106 kilometara.

Deonica od Požege do Duge Poljane  biće dugačka 78 kilometara a počela je da se gradi krajem marta ove godine. Procenjena vrednost radova je ok 1,8 milijardi evra.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je pre desetak dana na javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, deonica Požega-Boljare.

Budući auto-put, čiji je jedan deo, od Požege do Duge Poljane počeo da se gradi 2022. godine, ići će Dolinom Moravice, između padina Javora i Golije, preko Pešterske visoravni do granice sa Crnom Gorom.

Planirana trasa auto-puta je podeljena na jedanaest deonica, ukupne dužine od 106,3 km. Planiran je preliminarni koridor u dužini od 86,71 km i širini od 1.000 m za deonice 2-9 i deonicu 11, i koridor auto-puta u dužini od 19,59 km i prosečnoj širini od 200 do 300 m za deonice 1 i 10.

Auto-put je planiran sa najmanje dve saobraćajne trake i jednom zaustavnom trakom za svaki smer, a projektovan je za brzinu od 100 km/h do 120 km/h. Navedena podela trase na 11 deonica je uslovna, navodi se u planu u kojem stoji i da će deonice 1 i 10 imati ukupno 21 most i tri tunela.

Blic/RTVNP

 

Podeli