DruštvoVesti

Preventivni pregledi zbog Kurban bajrama odloženi za 23. jun

Planirani preventivni pregledi odloženi su za iduću nedelju, odnosno 23. jun. zbog predstojećeg verskog praznika, Kurban bajrama. Ova odluka odobrena je od Ministarstva zdravlja a odnosi se na pacijente iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

Preventivni pregledi koji će se i ove nedelje organizovati u domovima zdravlja širom Srbije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici biće odloženi za 23. jun. Predviđeno je mnogo pregleda a kao i do sada pacijenti se mogu javiti bez uputa i zakazivanja termina.

“Prevencija je najbolja, najjeftinija i na taj način možemo veliki broj teških bolesti, koje su bez simptoma, da otkrijemo vrlo brzo. Radićemo zajedno kao i do sada Dom zdravlja i Opšta bolnica. Imaćemo i kompletne preglede dece u dečijem dispanzeru. Pozivam roditelje da iskoriste priliku da dovedu decu i regledaju ih. Preventivni pregledi su od 8:00 h ujutru do 5:00 h posle podne. Imaćemo i preventivne preglede u Domu zdravlja, gde će se raditi pregled od strane Opštih lekara. Radiće se merenje pritiska, kompletna laboratorija. Ovog puta radićemo tumor markere. Ono što je posebno bitno zbog nekih ozbiljnih i opasnih bolesti CA kao opšti tumor marker, CA 19- 9 i Alfafetoprotein su Tumor marker   koji će se raditi tog dana. Ovde u dijagnostičkom centru ćemo imati ultrazvuk stomaka i ultrazvuk karlice. To će raditi naši radiolozi. Ono što prvi put radimo, ovde na našem prostoru, biće preventivni pregledi mladeža zbog toga što je leto počelo, i to će raditi naši dermatolozi”, kazao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

Svi pacijenti koji budu došli na preglede prvo se javljaju lekaru opšte prakse koji će ih onda uputiti na ultrazvuk stomaka i karlice i/ ili dermatološki pregled.

A.A.

Podeli