DruštvoVesti

SEDA: Izgradnja najmanje 7 mini fonotropskih elektrana za proizvođače u Sjenici

Projekat “Velika – mala privreda” još jedan je značajan projekat koji će Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) realizovati u saradnji sa opštinom Sjenica. Proizvođači malih i srednjih preduzeća koji se bave proizvodnjom hrane,  mlečnih proizvoda dobiće najmanje 7 energetskih toplana, odnosno fonotropskih solarnih stanica koje će proizvoditi energiju do 25 kilovata.

Mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane a posebno mleka i mlečnih sirovina, kroz projekat “Velika – mala privreda” imaće mogućnost da u potpunosti unaprede svoju energetsku efikasnost, što je u skladu sa strategijom “Evropa 2020”. Ovaj projelat je od velike važnosti za sjenički kraj i ove proizvođače.

“Ono što je važno jeste da će opština Sjenica i Agrivoka formirati zajednički fond za sufinansiranje izgradnje mini solarnih elektrana u vrednosti od 100.000 Američkih dolara. Sa druge strane, preduzeća, koja se budu javila i budu odabrana kroz javni poziv, ona će imati mogućnost da drugu polovinu, odnosno iznos do 50% samofinansiraju kako bi dobili svoje mini energetske elektrane” istakla je za RTV Novi Pazar projekt menadžer dr. Amela Lukač-Zoranić.

Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA raspisaće javni poziv do kraja juna. Na konkurs će se moći da se prijave i oni koji se bave ugradnjom solarnih palenla.

“Na taj konkurs moći će da se jave i dobavljači, odnosno oni koji se bave proizvodnjom i ugradnjom solarnih panela, a takođe pored toga će moći da se jave mala i srednja preduzeća koja žele da budu deo ovog projekta. Mi se nadamo da će polovinom jula već pripremna dokumentacija biti izrađena, a potom i krenuti u izgradnju ovih solarnih elektrana, za koje se planira da budu izgrađene do kraja ove kalendarske godine”, dodala je Lukač Zoranić.

Regionalna razvojna agencija Sandžaka (seda) je i realizator ovog projekta koji će biti finansiran od strane USAID-a, programa “Velika- mala privreda” koji sprovodi Agdivoka i lokalne samouprave opštine Sjenica.

A.A.

Podeli