DruštvoVesti

Počeo 7. tradicionalni Zeleni festival EKOistFEST Novi Pazar 2024.

U Novom Pazaru danas je počeo 7. tradicionalni Zeleni festival EKOistFEST Novi Pazar 2024. koji se održava u Gradskom parku. Učešće su uzeli uičenici osnovnih i srednjih škola, studenti kao i najmlađi. Cilj ove manifestacije iz godine u godinu jeste da se što više kod građana probudi svet o značaju zaštite životne sredine i koliko je važno njeno očuvanje. Najmlađi domaćini festivala bili su Biološko – ekološko društvo i Mali Teatar, a logistička podrška Kulturni centar, Regionalno pozorište i Biblioteka Dositej Obradović kao i Kancelarija za mlade. Manifestaciju je podržao i Grad Novi Pazar.

“Kada smo pre šest godina formirali ovaj festival, ideja nam je bila da kroz kreativne umetničke prakse aktuelizujemo mladima temu o ekologiji i da ih edukujemo i odgajamo u duhu ekološke kulture. Drago mi je da smo od mnogih značajnih institucija, pa i Grada Novog Pazara dobili podršku kao i od šire društvene zajednice”, kazala je direktorka Centra za decu i mlade Fatima Durović.

Učešće na ovom festivalu uzela je i Škola za dizajn kože i tekstila. Na njihovom štandu danas su se nalazile ručno rađenje tađne i rančevi od recikliranih materijala koje su posetioci dobijali kao poklon. “Mi smo osmislili da od recikliranih materijala, konkretno od džinsa odradimo jednu kolekciju torbi. Učenici su upotrebili maštu i svaka torba je na svoj način posebna. Danas smo posetiocima poklanjali naše proizvode”, kazala je profesorica Škole za dizajn kože i tekstila, Melida Muratović.

JKP “Gradska čistoća” takođe je uzelo učešće u Zelenom Eko festivalu. Na štandu ovog preduzeća postavljene su dve velike kante za odlaganje smeća. “Danas smo sa učenicima OŠ “Stefan Nemanja” svim posetiocima želeli da ukažemo koliko je važno da se smeće odlaže u kante predviđene za to. Oni su ustvari naši najmlađi ambasadori reciklaže”, kazala je Emina Đerković.

Ovu manifestaciju, koja je sada već postala i tradicionalna, podržao je i Grad Novi Pazar. “Danas je u parku bila prikazana i lepa slika naše omladine. Od najmčađih pa do studenata, kroz razne radionice prikazali su na koji sve način možemo doprineti očuvanju životne sredine. Danas smo i mi stariji građani mogli mnogo toga od njih da naučimo. Zato sigurno mogu da kažem da ovaj festival ima veoma veliki značaj i ja ispred Grada Novog Pazara zahvaljujem svima koji su uzeli učešće u njegovoj realizaciji”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Deca iz Malog teatra zajedno sa nastavnicom Kristinom Jevtović učestvovala su u snimanju spota za Eko festival. Danas su i ona bila u Gradskom parku. Poslala su poruku svim građanima da vode računa o životnoj sredini.

 

“Poručujem svima da je ekologija veoma bitna u našim životima. Zato molim sve građane da vode računa o našim rekama, zelenim površinama, da ne bacaju smeće po ulici, i tako će naš grad biti čistiji i lepši”, kazala je Melike Fetić.

“Jako je važno da čuvamo našu prirodu. Potreban nam je čist vazduh, čiste reke, priroda koja nas okružuje, jer samo tako možemo imati zdravo okruženje u kome živimo”, dodala je Magdalena Boričić.

Biljana Veljović

 

Podeli