DruštvoVesti

KUD “Golija” prvi u izvornom narodnom stvaralaštvu

Kulturno-umetničko društvo “Golija” iz Novog Pazara, osvojilo je prvo mesto na Republičkoj smotri u izvornom narodnom stvaralaštvu. Na manifestaciji “Kreni kolo da krenemo” u Boževcu učestvovalo je 14 KUD-ova. Igrači “Golije” na sceni su prikazali običaje Jeremija i odigrali tri igre Podgolijskog kraja.

“Kada smo krenuli na ovo takmičenje nismo obećali da ćemo doneti neku nagradu, a da smo se nadali, jesmo, jer smo se dugo i ozbiljno pripremali. Otišli smo sa programom koji do sada nije viđen na sceni. Nadali smo se da će sve biti kako treba odigrano i tako je i bilo. Najviše me raduje što su se predsednica i svi članovi komisije, kao i moje kolege, po završetku programa jednoglasno složili da je KUD “Golija” zaista jedini koji je na pravi način na sceni prikazao običaje i tradiciju, odnosno izvorno narodno stvaralaštvo ,u ovom slučaju  bili običaje Jeremija”, kazao je predsednik KUD-a “Golija”, Goran Asović.

Naporne i višečasovne probe održavao je Luka Čkovrić koji je do najsitnijeg detalja učio igrače kako bi zablistali na sceni i pokazali svoje igračko umeće. Kaže da se tek sad polako sležu utisci sa takmičenja.

“Ja sam se zaista trudio da pripremim igrače za scenu. Dao sam sve od sebe da im pokažem do detalja kako se koraci ispravno igraju i vežu, da im kažem koliko je za nas bilo važno ovo takmičenje i oni su zaista to shvatili ozbiljo, stali na scenu i zablistali”, rekao je Luka Čkovrić. “Kada se sve završilo, nastup, čitava ceremonija i proglašenje pobednika, tek tada mi je laknulo. Onda sam sam sebi rekao da su naporne probe urodile plodom i da smo zajedno, igrači, predsednik KUD-a Goran Asović pa i ja zaista zasluženo osvojili prvo mesto”, dodao je Čkovrić.

Milica Tanasković i Savo Popović igrali su na ovom takmičenju sa koga nose predivna iskustva i sreću povodom osvojenog prvog mesta.

 

“Utisci su fenomenalni. Moji drugari ja smo presrećni. Ova nagrada za nas znači mnogo. Koreografiju kroz koju smo morali da na sceni pokažemo sve običaje izvornog narodnog stvaralaštva podrazumevala je i rekvizite. Moja baba je umesila domaću pitu zeljanicu, onda je na sceni bila i domaća pogača, uštipci, onda čarape i sve što je opisalo običaje Jeremija i to je uz igru i pesmu upotpunilo sve”, kazala je jedna od članova ovog društva Milica Tanasković.

“Čini mi se da nikada nismo bili spremniji i bolji. Ja sam prezadovoljan i srećan kao i moji drugari. A rekvizite koje ste pomenuli, pita, uštipci, pogača, svi su na kraju zavrđili u našim stomacima, a posluđili smo i naše drugare iz drugih KUD-ova”, rekao je za Radio televiziju Novi Pazar  Savo Popović.

Biljana Veljović

 

Podeli