DruštvoVesti

Zaštitimo decu i mlade od duvanskih proizvoda

Prema podacima iz 2022.godine, širom sveta najmanje 37 miliona mladih ljudi starosti od 13 do 15 godina koristi neki oblik duvanskih proizvoda. U evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije čak oko četiri miliona dece ovog uzrasta koristi duvan, i to 11 ipo odsto dečaka i 10,1 odsto devojčica.

Kada je reč o Srbiji , trend je sličan i jasno pokazuje tendenciju prevladavanja elektronskih cigareta  među mladima u poslednjih par godina. Kroz jednu interaktivnu radionicu, doktor Fuad Ugljanin iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje i profesorica Gimnazije  Nezrina Nicević predočili su učenicima sve štetnosti konzumiranja cigareta i ostalih duvanskih proizvoda.

“Mi smo danas kroz ovogodišnju kampanju “Zaštitimo decu i mlade od duvanskih proizvoda” održali jednu veoma korisnu radionicu ovde u Gimnaziji gde smo deci ukazali na štetnost cigareta i ostalih duvanskih proizvoda. Na jedan interaktivan način smo razgovarali koliko je bitno posvetiti pažnje na građenju ličnog samopouzdanja i samopoštovanja jer je to jedan od vidova odbrane od početka konzumiranja kako klasičnih cigareta, tako i drugih mnogobrojnih duvanskih proizvoda koji su takođe štetni”, rekao je doktor Fuad Ugljanin ispred novopazarskog Zavoda za javno zdravlje.

“Mi se inače u školi bavimo i prevencijom svih oblika rizičnih ponašanja i mogu slobodno reći da je i korišćenje cigareta negde jedan vid rizičnog ponašanja. Dobro je da mi imamo odličnu intersektorsku saradnju sa nadležnim zdravstvenim institucijama kao i nevladinim organizacijama sa kojima upravo radimo na suzbijanju svih tih oblika rizičnog ponašanja”, kazala je profesorica, psiholog u Gimnaziji Nezrina Nicević.

Ova radionica, ocenjuju učenici Gimnazije, jako je bila poučna i korisna.

“Kao što svi znamo u našem srednjoškolskom dobu konzumiranje cigareta je kao nešto novo i svi se na neki način trude da budu u trendu, jer u suprotnom dolazi do kompleksa da nisi dovoljno bitan u društvu”, kazao je učenik novopazarske Gimnazije Daris Hamzagić. “Ova radionica nam je puno pomogla da se odlučimo da pre svega cenimo naše ljudske vrednosti i da kada odbijemo cigarete, naša vrednost u društvu neće se smanjiti”, dodao je Hamzagić.

“Na ovoj radionici smo na jedan interaktivan način shvatili da se ipak možemo odupreti masi koja bi nas možda uvukla u svet pušača i da poštujemo sebe i neke svoje principe. Svako od nas ko ne konzumira cigarete može se potruditi da kroz razgovor ukaže drugarima koji puše na štetnosti duvanskih proizvoda, na rizike od raznih bolesti koje se dobijaju upravo od konzumiranja cigareta, i da možemo bar tako nekog  sprečiti da postane pušač”, rekla je Emana Bejtović učenica Gimnazije.

Cilj svake, ali i ovogodišnje kampanje, jeste da se podstakne najšira javnost, svako dete, nastavnik, roditelj, zdravstveni radnik i svaki društveno odgovorni pojedinac, da se vlade svih zemalja navedu na razmišljanje , kako bi se kreirao i pokrenuo globalni pritisak koji bi ograničio trenutni direktan uticaj duvanske industrije  na zdravstvene politike, pa samim tim i na zdravlje generacija koje dolaze.

Podeli