DruštvoVesti

Redovno praćenje rasta dece važno za rano uočavanje problema

U okviru projekta  ”Značaj praćenja linearnog rasta dece“  koji realizuju predstavnici  Udruženja pedijatara endokrinologije sa instituta za ”Majku i dete” Novi Beograd u osnovnoj školi “Stefan Nemanja” za učenike od prvog do četvrtog razreda organizovano je merenje visine. Cilj je da se proveri koliki procenat dece ima normalan rast.

Učenike osnovne škole “Stefan Nemanja” danas su posetili predstavnici  Udruženja pedijatara endokrinologije sa instituta za ”Majku i dete” Novi Beograd. Sva deca od prvog do četvrtog razreda, čiji su roditelji dali saglasnost, bila su izmerena.

“Današnja poseta osnovnoj školi Stevan Nemanja ima za cilj promociju preventivnih merenja dece uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Cilj nam je da premerimo svu decu, čiji roditelji su dali saglasnost, da izmerimo njihove visine i prosto da vidimo da li nekom od dece treba dopunsko ispitivanje, ukoliko su nižeg ili jako visokog rasta. Izračunat ćemo njihov genetski potencijal i videti da li su sva deca u skladu sa visinama svojih roditelja.  Shodno tome ćemo i preduzeti dalje korake ka nekoj dijagnostici, ukoliko to bude bilo neophodno”, kazala je za RTV Novi Pazar pedijatar endokrinolog dr Slađana Todorović  sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke deteta Srbije iz Beograda.

Mnogo je faktora koji utiču na rast deteta. Koji god da je uzrok, on mora biti otkriven do polaska deteta u školu jer svaka godina koja se izgubi, bez uspostavljanja dijagnoze i adekvatne terapije, znači gubitak centimetara u konačnoj visini.

 

“Na rast dece može uticati bukvalno sve. Tako da je normalan rast najboljih pokazatelj zdravlja deteta. Sve hronične bolesti, pogotovo ukoliko nisu dobro kontrolisane, mogu imati efekat na rast. Uzroci niskog rasta mogu biti veoma različiti. Endokrinološki uzroci su svega negde oko 5%. To je najčešće nedostatak funkcije štitaste žlezde, odnosno hipotirentizam a tek na drugom mestu je nedostatak hormona rasta i neki drugi uzroci koji su mnogo ređi”, dodala je dr Todorović.

Projekat ”Značaj praćenja linearnog rasta dece“  započet je 2023. godine sa ciljem da se deca uzrasta od predškolskog preko školskog obrazovanja mere bar jednom godišnje, kako bi se ustanovilo zdrasveno stanje deteta , odnosno pravilan rast.

Saveti lekara su da je neophodno obratiti se lekaru ukoliko je dete dosta niže od svojih vršnjaka, naročito ako su mu roditelji visoki ili ako je dete raslo normalno pa naglo usporilo rast. U toku prve godine, dete bi u proseku trebalo da poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj 8, potom oko 4 centimetra godišnje do puberteta, ističu stručnjaci.

A.A.

Podeli