DruštvoVesti

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda

Ministarstvo zdravlja je i ovog vikenda organizovalo besplatne preventivne preglede za sve građane Republike Srbije. Ovoj akciji su se, pored drugih gradova u Srbiji, priključili  Novi Pazar i Opština Tutin. U novopazarskom Dečijem dispanzeru danas se obavljaju fizijatrijski pregledi deformiteta kičme i stopala kod dece, a u Domu zdravlja kompletni pulmološki pregledi, sve analize za štitastu žlezdu i prostatu.

“Danas smo obavili dosta pregleda što pokazuje da su roditelji zainteresovani za zfdravlje svoje dece i da su im ovakvi pregledi jedno veliko olakšanje u smislu da ne moraju da zakazuje preglede i dugo čekaju na termin. Deca u manjem uzrastu i nisu sposobna da primete deformitet kičme ili stopala, ali roditelki to svakako uvide, i evo imaju mogućnost da dovedu dete na pregled”, kazala je fizijatar doktorka Edita Ćatović.

“Zaista zdušno podržavamo ovu akciju jer je ovo prilika da pružimo našim građanima zdravstvene usluge na koje bi mošda morali da čekaju do zakazanog pregleda. Danas su pacijenti mogli da urade hormone štitaste žlezde, tumor markere za prostatu, da izmere krvni pritisak, urade analize kompletne krvne slike i dobiju pregled pulmologa ukoliko imaju sumnju da imaju neku bolest pluća. Veliki broj građana danas se odazvao ovoj akciji i nama lekarima je drago što se svest o zdravlju kod svih nas podigla na veliki nivo”, rela je za RTV Novi Pazar, doktorka Nataša Mijailović.

Preglede pluća danas je u okviru ove akcije besplatnih pregleda vršio pulmolog doktor Asim Leković.

“Veliki je značaj ovih pregleda i zahvaljujem Ministarstvu zdravlja što ih organizuje. Oni su naročito dobri za građane koji možda nemaju zdravstveno osiguranje jer mi i takve građane primamo i nismo nikoga vratili”, kazao je pulmolog, doktor Asim Leković. “Danas smo pacijentima radili skrining na moguće malignitete ili pojavu tuberkuloze, a po potrebi smo ih upućivali i na rendgenski snimak pluća”, objasnio je doktor Leković.

U tutinskom Domu zdravlja takođe je zabeležen veliki broj pregleda. “Pored pregleda koji su obuhvatili kako mlađu tako i stariju populaciju građana, danas su pacijenti mogli da urade i analize za štitastu žlezdu koje šaljemo na obradu u Novi Pazar jer naša zdravstvena ustanova ovu vrstu analiza ne radi. Do sada su građani morali da ih rade privatno što je iziskivalo troškove, a ovo je bila prilika da ih, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, odrade besplatno”, kazao je direktor Doma zdravlja u Tutinu, dokror Kemal Ćorović.

Građeni su oduševljeni ovom akcijom Ministarstva zdravlja i kažu da su oni zaista od velikog značaja za sve one koji žele da provere svoje zdravstveno stanje, a da ne moraju da zakazuju pregled.

Ovakvih akcija biće i ubuduće , poručili su u Ministarstvu zdravlja.

Biljana Veljović

 

Podeli