DruštvoVesti

Promovisan 46. Novopazarski zbornik

Novopazarski zbornik jedini je naučno-stručni časopis te vrste na ovim prostorima i veoma je bogat i sadržajan. Novi 46. broj sadrži brojne naučno istraživačke radove iz oblasti istorije, arheologije, umetnosti, ali i orijentalistike, istorije književnosti i jezika .Zbornik naučno stručnih radovova je časopis koji novopazarski Muzej Ras izdaje u kontinuitetu već skoro pet decenija. U muzeju “Ras” pred mnogobrojnom publikom promovisan je novi, 46. boroj.

Redakcija Novopazarskog zbornika vredno i temeljito je radila na pripremama ovog novog broja. Tokom priprema bila je otvorena za saradnju sa autorima naučno–stručnih raodva iz različitih oblasti tako da je zaista ovaj 46. po redu bogatiji od prethodnog. Na promociji koja je održana u muzeku “Ras” pred mnogobrojnom publikom, govorili su član redakcije profesor doktor Sait Kačapor, naučni radnik i autor Živojin Andrejić i direktor muzeja Elmir Habibović.

“Novopazarski zbornik je počeo kvalitetno i veoma pozitivno pa se samim tim i u ovom broju pokazuje kvalitet koji prati svih ovih 46 godina. Ja sam uveren da će pedeseti jubilarni broj biti znatno unapređen jer sada u redakcijskom odboru vlada inicijativa da se ovaj časopis podigne na viši nivo u naučnom smisku, da se opredeli za nauke koje će prezentovati i da će nastaviti da bude svedok vremena , događaja ali i naučnih dostignuća ne samo u Novom Pazaru nego i u Srbiji u celini, ali i znatno šire. Novopazarski zbornik kao i mizej “Ras”, prepoznatljivi su i u svim zemljama širom bivše Jugoslavije, ali i van tih granica”, kazao je član redakcije, profesor doktor Sait Kačapor.

“Zbornik je jedan multikonfesionalan tekst, govori o raznim kulturama, ali je i multidisciplinaran jer predstavlja radove iz arheologije, etnologije itd. Novi Pazar je jedna ogromna istorija u raznim pogledima i što se tiče srpske i bošnjačke istorije i svih drugih koji su bitisali na ovim prostorima. Ovaj predeo je neisrpna tema, ali treba i inspiracija doći do tih tema, doći do nekih novih izvora i saznanja, a vidim da to ovaj zbornik i uspeva”, istakao je autor i naučni radnik Živojin Andrejić.

“Mi već pripremamo 47. Pazarski zbornik jer nam je želja da možda neke manjkavosti  iz ovog broja nadomestimo, da unapredimo rad redakcije, da uključimo nove, mlađe   članove i da proširimo vidike. Mislim da je Novopazarski zbornik renomiran u čitavom regionu, da zaslućuje da ide napred, te verujem da ćemo  od 47. broja još više napredovati, da ćemo raditi i na kvalitetu i da ćemo u tom smeru i raditi”, kazao je za RTV Novi Pazar, direktor muzeja “Ras”, Elmir Habibović.

Svi koji žele da nabave ovo novo izdanje zbornika to mogu učiniti svakog radnog dana od 8 do 18 sati u muzeju “Ras”.

 

Biljana Veljović

Podeli