DruštvoVesti

Državni univerzitet NP-Akreditacije studijskih programa su prioritet

Državni univerzitet u Novom Pazaru i ove godine upisivaće studente isključivo na akreditovane studijske programe osnovnih, integrisanih i strukovnih studija. Spekulacije da je ugrožen opstanak ove visokoškolske ustanove su proizvoljne jer akreditaciju u ovom momentu imaju studijski programi: vaspitač u predškolskim ustanovama, engleski jezik i književnost, matematika, hemija i biologija, kao i softvresko inženjerstvo, arhitektura i građevinarstvo. Takođe, akreditovani su studijski programi: farmacija, rehabilitacija, sport i fizičko vaspitanje i zdravstvena nega. 

Akreditacija studijskog programa psihologija je u završnoj fazi i očekuje se da će proces biti pozitivno završen.

Studenti, ranije upisani na studijske programe, koji nisu dobili novu akreditaciju, nemaju razloga za zabrinutost, jer oni bez ikakvih prepreka mogu da završe studije po starom programu.

Što se agronomije i prehrambene tehnologije tiče, reakreditacije nije bilo jer je poslednjih godina interesovanje za  upis bilo zanemarivo. Tako je prošle školske godine na prehrambenoj tehnologiji bilo upisano samo dvoje, a na agronomiji ni jedan student, u odnosu na broj odobrenih mesta ( po 30 za svaki studijski program).

Umesto računarske tehnike akreditovan je kao atraktivniji i moderniji studijski program softversko inženjerstvo i budući da je isto izlazno zvanje, svi koji žele da se školuju za tu struku, neće biti uskraćeni.

Državni univerzitet neće ugasiti ni jedan studijski program i nastojaće da akredituje i prava, ekonomiju i srpsku književnost i jezik.

Svi konkursi za nastavnike koji nedostaju su više puta raspisivani  i ponovo su sada raspisani za sve naučne oblasti, tako da od realizacije tih konkursa i angažovanja nastavnika na pripremi dokumentacije  za akreditaciju,  zavisi završetak tog posla.

Napominjemo, što je i pojava na  drugim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, da na Državnom univerzitetu u prošloj godini nisu iskorišćena sva budžetska mesta i da je oko  30 odsto ostalo slobodno, a na samofinansiranju oko 20 procenata. Stoga, priliku za besplatno školovanje imaće veći broj brucoša.

Što se tiče visine školarina, one su najniže u odnosu na sve visokoškolske ustanove u Srbiji.

Prisustvo i opstanak Državnog univerziteta u Novom Pazaru, osnovanog od strane Vlade Republike Srbije,  nikako ne mogu  da budu upitni jer je od izuzetno velike važnosti i zadatak mu je da učini dostupnim visoko obrazovanje svima koji to žele.

Državni univerzitet u Novom Pazaru je obrazovno i naučno središte društva zasnovanog na znanju u jugozapadnoj Srbiji, koje kroz kvalitetno obrazovanje mladih doprinosi održivom razvoju i ekonomskom prosperitetu regiona, kao  i većoj zaposlenosti stanovništva.

Zadatak zaposlenih na Državnom univerzitetu je da kroz svoju nastavno-naučnu i društvenu aktivnost održavaju i unapređuju ugled, kvalitet i integritet univerziteta.

Podeli