KulturaVesti

Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade ”Ismet Rebronja”

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu ”Ismet Rebronja” koji organizuje narodna biblioteka ”Dositej Obradović” iz Novog Pazara, pristiglo je 58 zbirki pjesama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Tročlani žiri odlučio je jednoglasno da je najbolja zbirka pristigla na konkurs i samim  tim dobitnik nagrade ”Ismet Rebronja” za 2024. godinu zbirka Dejana Aleksića – Odavde se vidi, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Za pobednika konkursa obezbeđena je novčana nagrada kao i promocija knjige. Dodela nagrada biće organizovana u petak, 17.maja u 19h.

Prema oceni žirija ”ova se zbirka pesama izdvojila u veoma jakoj konkurenciji poetskom inovativnošću i specifičnim odnosnom prema jeziku, kao osnovnom poetskom medijumu, i sveukupnom poetskom nasleđu ali i intrigantnom otvorenošću pesničkog iskustva prema savremenom čitaocu.“

Dejan Aleksić rođen je u Kraljevu 1972. godine. Pesnik, dramski pisac, romanopisac i stvaralac književnih dela za decu, Aleksić je diplomirao na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Objavio je jedanaest pesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu.

Dobitnik je brojnih značajnih književnih nagrada za poeziju: ’’Vasko Popa”, ’’Meša Selimović”, Zmajeva nagrada Matice srpske, ’’Branko Miljković”, Nagrada SANU iz Fonda ’’Branko Ćopić”, ’’Miroslav Antić”, ’’Risto Ratković”, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada.

Poezija mu je prevođena na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama i publikacije objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, nemačkom, turskom, slovenačkom, makedonskom i litvanskom. Za roman Petlja dodeljenesu mu nagrade ’’Miloš Crnjanski” i ’’Vladan Desnica”. Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodeljena mu je Pekićeva stipendija.

Kvalitativna sveukupnost zbirki pristiglih na ovogodišnji konkurs samo još jednom potvrđuje večnu vitalnost književnog dela Ismeta Rebronje koje već godinama zrači jedinstvenom poetskom i književnom inspirativnošću, saopšteno je iz nardone biblioteke u Novom Pazaru.

 

Senada Kalić

 

Podeli